13.11.2012

Fitch yolu açtı, Uzakdoğulu ve ABD'li yatırım fonları da gelecek

Dünya - Geçtiğimiz hafta Fitch Ratings'in, Türkiye’nin notunu “yatırım yapılabilir” seviyeye yükseltmesi, şirketlerin ve uluslararası fonların Türkiye'ye yönelik ilgisinin artmasını sağladığı belirtilirken, özellikle Çin, ABD ve Japonya menşeli fon ve şirketlerin Türkiye'de şirket satın alma ve stratejik ortaklık yolları ile yatırım yapma hazırlıkları yaptığı öğrenildi.

Önümüzdeki dönemlerde yatırımların büyük çoğunluğunun 20 ile 200 milyon ABD doları fiyat aralığında gerçekleşmesi beklenirken, not artışının milyar dolarlık işlem sayısını artırabileceği ifade ediliyor. Dünyadaki genel trendlere bakıldığında, notu artan ülkelerdeki yabancı yatırımların bir iki yıl içinde % 25 oranında arttığı gözleniyor.

Türkiye'nin not artışı ile birlikte orta vadede beklediği rakam ise yaklaşık 32 milyar ABD doları ek doğrudan yatırım. Ancak, kararın tetiklediği sermaye akışının ilk etkileri en erken altı ay sonra görülebilecek. 2013 yılının ilk yarısında hızlanması beklenen satın alma ve birleşme işlemlerinin üç yıl içinde zirveye ulaşması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de 14,5 milyar ABD doları değerinde birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Bu yılın ilk on ayına bakıldığında ise bu rakam şimdiden 15 milyar dolara ulaşmış durumda. Yıl sonunda beklenen işlem hacmi ise 20 milyar ABD doları. Otoyol özelleştirmelerinin gerçekleşmesi durumunda ise Türkiye'nin bu alanda yılı 20 milyar ABD dolarının üzerinde kapatması mümkün. Geçtiğimiz yılın üzerine çıkan bu rakam, önümüzdeki yıllarda yeni rekorların gelebileceğine de işaret ediyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; türkiye kredi notu; fitch kredi notu; uluslararası doğrudan yatırım; türkiye şirket satın alma; türkiye yabancı sermaye