Invest News Detail
Hürriyet Daily News – Türkiye, hızla büyüyen ekonomisi, eşsiz coğrafi konumu ve eğitimli iş gücü ile uluslararası firmalar için küresel ve bölgesel bir yönetim merkezi haline geldi. Ülke, sayıları giderek artan Coca-Cola, Microsoft, Intel ve BP gibi devlerin bölgesel yönetim, üretim ve dağıtım faaliyetlerini yönettikleri ofislerine ev sahipliği yapıyor.
Anadolu Ajansı tarafından derlenen bilgilere uluslararası operasyonlarını Türkiye’den yöneten firmalar arasında Coca-Cola, Avrasya ve Afrika’dan 90 ülkeyi İstanbul’dan idare ediyor. Firmanın en geniş coğrafyasının yöneticiliğini de Ahmet Bozer yapıyor. Anadolu Ajansına verdiği demeçte Bozer, Türkiye’nin genç nüfusu ve dinamik ekonomisine vurgu yaparak, “Hava ulaşımında Türkiye bir merkez terminal işlevini üstlenmiş durumda, çok sayıda havayolu Türkiye üzerinden uçuyor..” değerlendirmesinde bulundu.
Gıda sektörünün önde gelen bir diğer firması PepsiCo da Güneydoğu Avrupa ülkelerindeki faaliyetlerini Türkiye üzerinden yönetiyor. Firma için 2008 yılından bu yana Avrupa’daki 5 merkezden biri olan PepsiCo Türkiye, 14 ülkedeki operasyonları idare ediyor.
Bilişim devi Microsoft’un Türkiye ofisi de Orta Doğu ve Afrika’daki (MEA Bölgesi) 79 ülkeden sorumlu. MEA Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Microsoft International Başkan Yardımcısı Ala Faramawy, İstanbul’un bölgedeki iş merkezlerine yakınlığı, sunduğu iş fırsatları, sosyal gelişim, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki potansiyeli, yetişmiş işgücü ve yabancı çalışanlar için sunduğu altyapı ile de ön plana çıktığını vurguladı.
Bilişim sektörünün önde gelen bir diğer markası olan Intel’de Orta Doğu ve Afrika operasyonlarını Türkiye’ üzerinden yöneten firmalar arasında. 2004 yılından bu yana 64 ülke Intel Türkiye’nin sorumluluğunda bulunuyor. ABD merkezli yazılım firması Adobe de Akdeniz bölgesi faaliyetlerini İstanbul’da kurduğu ofisi aracılığıyla yürütüyor.
Mastercard ve Visa’nın Türkiye ofisleri de iki finans devi için bölgesel birer merkez gibi çalışıyor. Mastercard 10 ülkedeki operasyonlarını, Visa ise İsrail ve Romanya’yı Türkiye’deki ofisinden yönetiyor.
Türkiye’de üretim, lojistik ve pazarlama faaliyetleriyle öne çıkan dayanıklı tüketim malları üreticisi BSH’de 10 ülkedeki faaliyetlerini Türkiye’den idare ediyor.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Piraye Antika, Türkiye’nin, bölgesindeki diğer ülkelerde dikkate alındığında, çok geniş bir coğrafyaya erişim sağladığını vurgulayarak, ülkenin lojistik konumu, gelişen yatırım ortamı ve siyasi istikrarı ile uluslararası firmaların takibinde olduğunu söyledi. Coğrafi konumla, hava ulaşımı başta olmak üzere ülkenin lojistik üstünlüğünü Türkiye’yi öne çıkaran başlıca etmenler olarak niteleyen Antika, sağladığı nitelikli iş gücü ile Türkiye’nin fark yarattığını belirtti.