19.03.2015

TANAP’ta ilk boru indirildi

Yeni Şafak - Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan 12 milyar dolarlık Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) temeli dün Kars’ın Selim ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili tarafından atıldı. Üç cumhurbaşkanı, törende Şah Deniz’den Avrupa’ya doğru 2026 yılında 31 milyar metreküp doğalgazı taşıyacak boruyu toprağa indirdi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, güney gaz projesini ana omurgasını oluşturan TANAP’ın ilk gaz akışının 2018 yılında geleceğine dikkat çekerek “Gaz akışının 2018 yılında da bu mutluluğu paylaşmayı ümit ediyorum” dedi. Dünyada petrol ve doğalgaz projelerinin kavgalarla sömürü ile anıldığına dikkat çeken Erdoğan, “Bu projenin barışla refahla huzurla anılacağına inanıyorum. Şahdeniz gazını Avrupa’ya taşıyacak bu boru hattının barışı da taşımasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin enerji dağıtım merkezi olmasını amaçladıklarını söyleyen Erdoğan, "Diğer ülkelerle olan doğalgaz ve petrol boru hattı projelerimiz sürüyor. TANAP bunlar arasında ayrı bir yere sahip. Alternatifi olmayan bir projedir. Özgün bir proje olan Güney Gaz Koridorunu her yönüyle hayata geçirdiğimizde Hazar Bölgesi ile Avrupa’yı birbirine bağlayacağız” diye konuştu.

Tanap Görseli