23.07.2015

Türkiye dev projelerle geleceği inşa ediyor

The National (B.A.E.) – Aktif projelerinin büyüklüğü toplamda 350 milyar dolara ulaşan Türkiye inşaat sektörü Körfez ülkelerinden müteahhitlik ve danışmanlık firmaları için önemli fırsatlar barındırıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yönelik proje veritabanı ve endeksleme hizmeti sunan araştırma kuruluşu Meed Projects tarafından yapılan bir çalışmada Türkiye’nin büyüyen ekonomisi ve artan nüfusunun etkisiyle sadece ulaştırma sektöründe toplam büyüklükleri 135 milyar doları bulan projelerden oluşan ülke çapında bir altyapı atağına girişmiş olduğuna değinildi.


Yaklaşık 77 kilometrekare bir alan üzerine inşa edilecek ve dünyanın en büyüğü olması planlanan İstanbul’un üçüncü havalimanını Türkiye’nin dev projelerinin başta gelen örneklerinden olduğunu aktaran Meed Projects araştırması, tamamlandığında altı pist ve dört terminal binasından oluşacak projenin ilk etabının 11 milyar dolara malolacağını ve gerektiğinde senede 200 milyona kadar çıkabilecek bir yolcu kapasitesi dikkate alınarak inşa edileceğini belirtti.


Araştırmada, Edirne ile Kars arasında yapılacak ve 35 milyar dolara malolacak bir hızlı tren hattı, enerji sektöründe planlanan 15 milyar dolarlık üçüncü nükleer santral projesi, 2.8 milyar dolarlık İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi ve kentlerde yükselen devasa konut projeleri ile birlikte Türkiye’nin potansiyelinin yatırımcıları cezbettiği ifade edildi.


2013 yılı sonunda ekonomisi önceki 10 yıl zarfında ortalama yüzde 4.6 oranında büyümüş olan Türkiye’nin geçen yıl yüzde 3.4 büyüdüğü ve yaklaşık 800 milyar dolarlık bir GSYİH’ya ulaştığı bilgisi verilen raporda bu rakamın yüzde 5.9’unun doğrudan inşaat faaliyetleri kaynaklı olduğuna değinildi.


Körfez kökenli yatırımcıların Türkiye projelerinin de yer bulduğu araştırmada Dubaili Emaar’ın İstanbul’da inşa etmekte olduğu Emaar Square ve Kuveytli Mazaya’nın Ritim İstanbul projelerine yer verildi.

Rezidans Görselleri (Ritim İstanbul)