23.09.2013

Türkiye, Japon yatırımcıların radarında

Yeni Şafak - Özellikle son 10 yılda gerçekleştirdiği büyük hamlelerle uluslararası yatırımcıların dikkatini çekmeyi başaran Türkiye, Japon yatırımcıların radarına girdi.
Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Temsilcisi Kazunori Kano, Türkiye ekonomisinin gelecek vadettiğine işaret ederken, Japon Ortadoğu İşbirliği Merkezi (JCCME) Direktörü Akio Nakanishi de, "Japon firmaların Türkiye'deki yoğunluğu artacak" dedi.


Japonya'nın başkenti Tokyo'da Türkiye ekonomisinin uluslararası arenadaki görünümüne ilişkin açıklamalarda bulunan Japon bankacılık devlerinden Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Temsilcisi Kazunori Kano, Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunun altını çizdi.


Türkiye ekonomisinin gelecek vadettiğini vurgulayan Kano, "Türkiye, bulunduğu alan itibariyle zor bir coğrafyada. Bölgedeki gelişmeler nedeniyle bunun etkileri olabilir ama gelecek vadediyor" diye konuştu.


Türkiye'deki gelişmeleri basından izlediklerine dikkati çeken Kano, "Başbakanınız Recep Tayyip Erdoğan'ı medyadan edindiğim bilgilerle takip edebiliyorum. Takip ettiğim kadarıyla çok net ve önemli bir lider" değerlendirmesinde bulundu.


Kano, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen uluslararası yatırımcılara da tavsiyelerde bulunarak, "Türkiye ile Japonya arasında fiziki bir uzaklık var. Japon yatırımcılar bunu önemsiyorlar. Ama yatırımcılara diyorum ki, 'Türkiye'ye gidin ve kendi gözlerinizle görün.' Türkiye, yatırım ortamında olduğu kadar turizmde de önemli ve çok başarılı bir ülke fakat halen birçok insan Türkiye'yi yeteri kadar tanımıyor" dedi.


JCCME Direktörü Akio Nakanishi de Türkiye ekonomisinin giderek daha iyi konumlara geleceğini ifade ederek, "Bence birçok Japon firması Türkiye'de yatırım yapmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Bu yatırımlar tabiki zaman içerisinde gerçekleşecek bir durum. Japon firmaları Türkiye pazarında daha yoğun yer alacak. Buna inanıyorum" diye konuştu.


Nakanishi, bölgedeki olaylara rağmen Türkiye'deki yatırım ortamının bundan etkilenmediğini ve bunun arkasında Başbakan Erdoğan'ın kararlı tutumunun yer aldığını belirterek, "Erdoğan bence çok güçlü ve deneyimli bir lider. Bunu görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın (TYDTA) uluslararası ortamda Türkiye'deki yatırım ortamını tanıtmak için düzenlediği toplantıların önemine dikkati çeken Nakanishi, "Japon yatırımcılar biliyorsunuz ki daimi ve uzun süreli yatırımcılardır. Bununla birlikte, Japon yatırımcıların ana hedeflerinden biri Ortadoğu ve bazı Afrika ülkeleri. Yatırımcılar yatırım yapacakları bölgeler hakkında bilgi edinmek ister. Bundan dolayı bu tarz bilgilendirmeler faydalı oluyor. Türkiye, bu konuda iyi çalışıyor" ifadelerini kullandı.

TYDTA Başkanı İlker Aycı da Türkiye'ye daha fazla yatırım çekebilmek için çalışmalarını hızlandırdıklarına işaret ederek, "Başbakanımız bu kadar yoğun bir tempoda çalışıp, motive ederken biz de onun temposuna ayak uydurmak için elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle bu dönemde hayati bir konuda görev yapmanın sorumluluğu ile çalışıyoruz. Kendimizi bu işe vakfetmiş durumdayız" diye konuştu.

TYDTA Başkanı İlker Aycı ve JCCME Direktörü Akio Nakanishi El Sıkışması