24.02.2016

EBRD, Türkiye’de yenilenebilir enerjiye finansman desteğini artırıyor

Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'de finansman sağladığı yenilenebilir enerji projelerine 500 milyon avroluk bir ek kaynak ayırdığını açıkladı.


Ek kaynakla birlikte büyüklüğü 1,5 milyar avroya ulaşan Orta Ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (MidSEFF), Türkiye’de güneş, hidroelektrik, rüzgar, jeotermal, atıktan enerji üretimi ve enerji verimliliği projelerinde kullanılmak üzere özel sektöre, Türk bankaları yoluyla, finansman sağlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafından da desteklenen programda su tasarrufu ve su kullanımının asgariye ingirmesi projeleri de kapsam dahilinde yer alıyor.


Enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olan Türkiye, artan ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir kaynaklara yöneliyor. 2009 yılından bu yana EBRD’nin Türkiye’de finansman sağladığı yenilenebilir enerji projelerinin sayısı 70’i geçerken, bankanın toplam yatırımları yaklaşık 3 milyar avroyu buldu. 2011’de başlayan MidSEFF Programı ile bugüne kadar, Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi’den oluşan 7 Türk bankası aracılığıyla 43 proje finanse edilirken toplamda 800 megavat kurulu gücünde ek yenilenebilir enerji kaynağı inşa edildi.


İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te ofisleri bulunan bankanın Türkiye’de bugüne kadar desteklediği altyapı, enerji, endüstriyel tarım, endüstri ve finans sektörlerindeki 180 projedeki toplam yatırım miktarı ise 7 milyar avroyu geçti.

 

Türkiye, geçtiğimiz yıl aldığı 1,9 milyar avro kaynakla, bankanın en fazla finansman sağladığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

Rüzgar Türbinleri