29.05.2012

Airbus'a ‘kanatçık’la yön verecek, 500 milyon dolar ciroya ulaşacak

Hürriyet - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), Avrupalı uçak imalatçısı Airbus’ın yeni yolcu uçağı ‘A350 XWB’nin ilk kanatçığını (aileron) teslim etti.

Uçağın havada dönmesini sağlayan ve “aileron” olarak adlandırılan parçanın tasarımı da Türk mühendisler tarafından gerçekleştirildi. Uçağın imal edildiği sürece bu parçalarda dünyada tek kaynağın TAI olacağını belirten TAI Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, “TAI olarak aileron imalatından 500 milyon ABD doları ciroya ulaşacağız. Proje ile Airbus, Türkiye’deki nitelikli bir istihdama katkıda bulunmanın yanı sıra, TAI mühendisleri ile tasarım süreci boyunca yakın koordinede çalışarak teknoloji transferine de katkıda bulundu. Giderek artan iş birliğimizi yeni ufuklara taşımak istiyoruz” dedi.

Airbus Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Klaus Richter ise, TAI ile yıllardan bu yana hem mühendislik hem de imalat konusunda çalıştıklarını hatırlatarak, “TAI, Airbus’ın birinci seviye (Tier 1) tedarikçisi olarak şirketimizin bir uzantısı haline geldi. TAI’nin yetenekli çalışanları tarafından tasarlanan ve üretilen A350 XWB’nin ilk aileron’larını teslim almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Airbus ile ilk ilişkisi 1988 yılında başlayan TAI, A350 XWB aileron’ları dışında Airbus’ın pazar lideri A320 ailesi uçaklarının tüm 18 numaralı gövde panellerinin dünyadaki tek kaynağı. Aynı zamanda Airbus Military’nin A400M programının endüstriyel ortağı da olan TAI, askeri nakliye uçağının ön orta gövde, paraşütçü kapıları, arka gövde üst bölüm, kuyruk konisi, kanatçık ve sürat frenlerinin tasarımından ve üretiminden sorumlu.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; havacılık endüstrisi; türk havacılık ve uzay sanayii; tai; tusaş; airbus; a350; a320; aileron