30.07.2012

Türkiye ‘jenerik’ ilaç üssü oluyor

Hürriyet - Zentiva, yurt dışındaki tesislerinde ürettiği 30 milyon kutu ambalajlı ilacı, Türkiye’ye transfer ediyor. Avrupa’nın önde gelen ilaç firmalarından Sanofi Grubu’nun bünyesinde faaliyet gösteren Zentiva, en büyük üretim merkezlerinden biri olan Lüleburgaz tesislerini, jenerik (eşdeğer) ilaç üretim üssüne dönüştürüyor.

Şirketin Prag’daki merkez ofisinde Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zentiva Dünya Başkanı Jerome Silvestre, “Lüleburgaz tesislerimiz, 13 ülkeden kalite onayı aldı. Üretimini yurt dışındaki tesislerimizde gerçekleştirdiğimiz birçok ilacı Türkiye’ye kaydırarak, Lüleburgaz’daki tesislerimizi eşdeğer ilaçta üretim üssüne dönüştüreceğiz” derken, Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Aslan da, “Lüleburgaz’da artık ihracat odaklı üretim gerçekleştireceğiz” dedi.

Şirketin Türkiye’deki faaliyetlerini ve yatırım planlarını da açıklayan Jerome Silvestre, 2013 yılının ilaç sektörü açısından bir milat olacağına dikkat çekerek, “2013’te birçok ilaçta patent süreleri bitecek. Böylece, düşük fiyatla kaliteli ürünlere daha fazla ulaşılabilecek. Bu da hem hastalar hem de hükümetler için iyi sonuçlar doğuracak” dedi.

2007 yılında Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri’ni aldıktan sonra 2008 yılında Avrupa’nın lider firmalarından Sanofi Grubu’nun bünyesine katıldıklarına da dikkat çeken Silvestre, beş farklı ülkede üretim gerçekleştirip, 35 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve yılda bir milyar hastaya ulaştıklarını söyledi. Eşdeğer ilaç üretiminde Avrupa’nın en büyük üçüncü kuruluşu olduklarını da söyleyen Silvestre, “Türkiye bizim için özel bir öneme sahip. Artık Türkiye’de ürettiğimiz ilaçları El Salvador’dan Avusturalya’ya kadar 34 farklı ülkeye gönderiyoruz” diye konuştu.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; ilaç sektörü; türkiye jenerik ilaç üretimi; zentiva; sanofi; türkiye ilaç pazarı