30.09.2013

General Electric Türkiye’ye yatırıma devam ediyor

Milliyet - ABD’li teknoloji devi General Electric (GE) Türkiye’de 3 yıl içinde yapacağını taahhüt ettiği 900 milyon dolarlık yatırımın 515 milyon dolarlık ilk kısmını enerji, sağlık, uçak motoru parçaları yapımı ve lokomotif üretimi sektörlerinde yapmakta olduğunu açıkladı.


Türkiye’de temaslarda bulunan GE CEO’su Jeffrey Immelt, GE’nin TUSAŞ ile birlikte CFM International için üreteceği uçak motoru parçalarına dair anlaşmaya katılmak için Eskişehir’e gitti.


Immelt, “Yaptığımız bu anlaşmayla bu uçak motoru parçalarının burada üretimiyle birlikte 1.5 - 2 milyar dolarlık iş hacmi ve 200 yeni istihdam yaratılacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Türkiye’den ayrıca rüzgâr türbini parçaları satın aldıklarını ve rüzgâr santrallerine yatırım yaptıklarını belirten Immelt, “Türkiye’de rüzgâr türbini üretimi konusunda ise çok büyük bir destek olduğunu görüyorum. Türkiye’de büyüme ve gelişme sürdükçe türbin üretimi ve dizaynı gibi konularda da adımlar atacağız” diye konuştu.


Sağlık alanında kamu özel işbirliği şeklinde büyük yatırımlar yaptıklarını belirten Immelt, “Bu alanda da büyük fırsatlar görüyoruz” dedi. GE’nin açıkladığı yatırımlar kapsamında geçen yıl Aralık ayında Eskişehir’de Tülomsaş ile birlikte kurulan lokomotif üretim fabrikası da yer alıyor.

Bu tesiste 2023 yılına kadar 1.5 milyar dolarlık ihracat geliri potansiyeli hedefleniyor. GE ayrıca iştiraki GAMA Enerji ile Manisa’da 2014 yılında faaliyete geçmesi beklenen 35 MW’lik GÖK II rüzgar santrali projesini de yürütüyor.

General Electric Logosu