21.12.2016

Avrasya Tüneli: Kıtaları Birbirine Bağlıyor

İstanbul'un Anadolu yakasını, Avrupa yakasındaki tarihi bölgenin merkezine bağlayan dev bir proje olan Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve çeşitli misafir devlet adamlarının da katıldığı bir törenle 20 Aralık 2016 tarihinde resmi olarak açıldı. Boğaz'ın üzerindeki üç köprüye Avrasya Tüneli'nin de eklenmesi, sahip olduğu dört kıtalar arası otoyoluyla İstanbul için artık bir gurur kaynağı olacak.

 

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin büyüme ve kalkınma gündemini asla ihmal etmediğini belirtti. Erdoğan şöyle konuştu: "Haziran'da açtığımız Osman Gazi Köprüsü, Ağustos'ta açtığımız Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve şimdi de Avrasya Tüneli ile ilgili bizi asıl heyecanlandıran, bu projelerin geleceğidir. Enerji, eğitim, sağlık, spor ve altyapı alanlarındaki projelerin açılış törenlerine de aynı heyecanla katılıyoruz. Temel hizmetlere yapılan yatırımlar, bir ülkenin büyümesi ve kalkınması için gereken diğer girişimlerin zeminini oluşturur."

 

İnşaatı dört yılda tamamlanan Avrasya Tüneli toplam 14,6 kilometre uzunluğunda ve bunun 5,4 kilometresini Boğaz'ın deniz yatağının altından geçen çift katlı tünel oluşturuyor. Sadece motorlu taşıtlara yönelik olarak inşa edilen tünel, İstanbul'da en yoğun trafiğe sahip güzergahlardan biri olan Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek. Yetkililere göre tünelin, bu güzergahtaki seyahat süresini 100 dakikadan yaklaşık 15 dakikaya düşürmesi bekleniyor. Tünel, zamandan sağladığı bu tasarrufa ek olarak çevre kirliliğini azaltıp hareket olanaklarını artırarak İstanbul sakinlerine ve tüm şehre ekonomik katkısının yanı sıra sosyal, kültürel ve çevreye ilişkin avantajlar da sağlayacak. Çevre dostu Avrasya Tüneli 7,5 büyüklüğünde bir depreme dayanacak şekilde tasarlandı ve gerektiğinde sığınak olarak da kullanılabilecek.

 

Yüklenici firma, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde tüneli önümüzdeki 24 yıl süresince işletme hakkına sahip. Bu başlangıç döneminin ardından tünel devlete devredilecek. 24 yıllık ilk dönem boyunca Avrasya Tüneli'nin Hazine'ye her yıl yaklaşık 150-180 milyon liralık katkı sağlaması bekleniyor.

Recep Tayyip Erdoğan Başakşehir Şehir Hastanesi Açılış Töreni