12.11.2021

Türkiye’ye Gelen Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Pandemi Öncesindeki Seviyelere Yaklaştı

​​TCMB'nin son açıkladığı verilere göre 2021 yılının ilk dokuz ayında Türkiye'ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım (UDY) miktarı 9 milyar 828 milyon dolar olarak gerçekleşerek yıllık bazda yüzde 89 artış gösterdi. Son 12 aylık kümülatif UDY girişleri ise 12,1 milyar dolara ulaştı. Böylece pandemi sonrası süreçte Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım girişleri hızla artış göstererek pandemi öncesindeki seviyelere yaklaştı.

İlk 3 çeyreklik dönemde yatırım alan sektörler arasında toptan ve perakende ticaret, imalat sanayi, bilgi ve iletişim teknolojileri, finansal hizmetler ve lojistik-depolama faaliyetleri ilk 5'te yer aldı. Yatırımların kaynağı ülkeler olarak ise ilk 10'da Birleşik Krallık, ABD, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Luxemburg, Güney Kore, Almanya, Japonya ve Katar yer aldı. Bu bağlamda sektörel dağılım ve kaynak ülke çeşitliliği genişledi.  

Verileri değerlendiren Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak misyonumuz istihdam oluşturan, teknolojik dönüşüme katkı sağlayan ve cari dengeyi destekleyici uluslararası doğrudan yatırımları ülkemize kazandırmak. Ülkemiz, birçok farklı sektörde faaliyet gösteren küresel şirketlerin ilgi odağı durumunda. Son dönemde; bilgi teknolojileri, otomotiv ve mobilite, enerji, kimya, makine, yaşam bilimleri ve finansal hizmetler gibi alanlarda yatırım açıklamaları oldu," şeklinde konuştu ve şöyle devam etti, “Bir diğer dikkat çeken alan ise başta girişim sermayesi fonları olmak üzere finansal yatırımcıların ülkemize artan ilgileri oldu. Geçtiğimiz yıllarda startup olarak da ifade edilen teknoloji girişimlerine erken aşamada yapılan yatırımlar yıllık ortalama 100-150 milyon dolar arasında seyrederken, bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 411 milyon dolara ulaştı. Bu yatırımların önümüzdeki dönemde artarak devam etmesini öngörüyoruz."
" src=