6.09.2016

Başbakan Binali Yıldırım doğu ve güneydoğu için yeni teşvik paketi açıkladı

Hürriyet - Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu’da 23 ilde yatırımı artıracak toplam 140 milyar liralık yeni bir teşvik paketi açıkladı. Kamunun 62 milyar lira yatırım yapacağı paket kapsamında kalan tutar 4 yıl içinde özel sektör tarafından karşılanacak.

 

Pakette konut, fabrika yatırımı, sulama projeleri ve stadyum gibi yatırımlar bulunuyor. Beş ana kümeye ayrılan 23 cazibe merkezinde devlet bedava yatırım yeri tahsis edecek ve ihtiyaç duyulan fabrikayı yapıp teslim edecek. Daha sonra, devlet bu fabrikaları sembolik bir rakamla yatırımcılara uzun vadeli olarak kiraya verecek. Her yıl bu 23 il içinde 80 fabrika kurmayı amaçlayan hükümet bu fabrikalarda ortalama 40 bin kişiye istihdam sağlayacak. Makine ve teçhizat için ise sıfır faizli kredi ve teminat desteğinin verileceği pakette, krediler 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli, toplam 5 yıl şeklinde olacak.

 

Ayrıca, üretim tesislerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya taşımak isteyen firmalara kurumlar vergisi muafiyeti getirilecek. Ek olarak, anahtar teslim çağrı merkezi binaları yapılarak 20 ila 25 bin civarında ek istihdam sağlanacak. Son olarak, bütün yatırımcılara kamu alım garantisi verilerek, devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alım 23 ildeki bu fabrikalardan yapılacak. 

On yıl boyunca devam edecek bu teşviklerin kapsadığı iller ise Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa,Batman, Adıyaman, Siirt, Mardin, Kilis, Şırnak, Ağrı, Ardahan, Bitlis, Bingöl, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van olarak belirlendi.

Business Yazılı Türk Bayrağı Fotoğrafı