11.12.2017

Türkiye - en hızlı büyüyen G20 ülkesi

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye ekonomisi 2017'nin üçüncü çeyreğinde %11,1 ile beklenenden büyük bir büyüme oranına ulaştı. Bu iki haneli büyüme oranı, Türkiye'yi üçüncü çeyrekte G20'nin en hızlı büyüyen ekonomisi yaptı.

 

Rakamın, Türkiye'nin bu yıl için öngördüğü %5,5'lik toplam yıllık büyüme oranında da yükselme getirecek bir revizyona neden olması muhtemel. Ülkenin 2017'nin ilk dokuz ayı için GSYİH büyüme oranı %7,4 idi.

 

Sonucu yorumlayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yıl sonunda %7,5 yıllık büyüme oranına ulaşabileceğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise Türkiye'nin geçen yıl kimsenin öngöremeyeceği kadar güçlü bir büyüme performansı ortaya koyduğunu belirtti ve şunu ekledi: "İç ve dış talebin önümüzdeki yıl da güçlü olmasını bekliyoruz.”

 

Hükumet tarafından alınan Kredi Garanti Fonu gibi mali tedbirler, Türkiye'deki ekonomik faaliyetlerde artışı teşvik etti ve üçüncü çeyrekte elde edilen güçlü büyüme oranını olumlu etkiledi. Büyüme, %11,1'lik büyüme oranına 7 puan ile katkı sağlayan yüksek ev içi tüketimden ve 3,6 puan katkı sağlayan kamu ve özel sektör yatırımlarından güç aldı. Makine sektöründe son iki yıldır yatırımlarda ilk defa artış görüldüğü göz önüne alındığında, bu sektöre yapılan yatırımlar da bir iyimserlik işaretiydi.

 

Bu arada G20 ülkeleri içinde Çin üçüncü çeyrekte %6,8 büyüme kaydederken Hindistan ekonomisi aynı dönem içinde %6,3 genişledi.

G20 Türkiye Görseli