25.01.2021

Türkiye'nin İlk Milli Fırkateyni Denize İndirildi

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ocak'ta İstanbul Firkateyninin (F-515) denize iniş ve MİLGEM Korvet Projesi'nin üçüncü gemisinin ilk kaynak törenine katıldı.

MİLGEM projesi kapsamında üretilen Türkiye'nin ilk “İ" sınıfı gemisi İstanbul Firkateyninin testleri yapıldıktan sonra Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na 2023 yılında teslim edilmesi planlanıyor. 113 metre uzunluğundaki firkateyn gelişmiş hava savunma, su üstü harbi ve denizaltı savunma harbi faaliyetlerine katkı sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada “Askerî, ekonomik ve diplomatik bakımdan güçlü olmak bizim için tercihten öte bir zorunluluktur. Bu anlayışla 2002 yılından itibaren savunma sanayinde millîlik ve yerliliğin azami seviyeye çıkartılması için her türlü imkânı seferber ettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin kendi savaş gemilerini tasarlayan, inşa eden ve devamlılığını sağlayan ilk on ülke arasında bulunduğunu vurguladı. “Donanma gücümüzü beş yılda beş büyük proje ile destekleyeceğiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende Pakistan donanması için MİLGEM projesi kapsamında inşa edilen üçüncü geminin ilk kaynağını da yaptı.

Savunma sanayinde Türkiye ve Pakistan arasındaki iş birliğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİLGEM savaş gemilerinin yapımının savunma alanında Türkiye-Pakistan ilişkileri için bir dönem noktası olduğunu belirtti.

Dört adet MİLGEM korvet anlaşması, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı ASFAT A.Ş. (Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş.) ve Pakistan Donanması arasında, 2018 yılında imzalandı.​​​


Yerli ve Milli Fırkateyn Denize İniş Görseli