19.10.2016

Otomotiv sektörü yeni rekorlar kırıyor

Hurriyet Daily News – Türkiye otomotiv sektöründe 2016 yılında yeni üretim ve ihracat rekorları kırılmaya devam ederken, rekabeti artırmak için sektöre yönelik yeni önlemler de alınıyor.

 

Reuters’ın Otomotiv Sanayicileri Derneği’ni (OSD) referans göstererek yayınladığı habere göre, Türkiye’nin 2016 yılı sonunda üretimde bir önceki yıla göre % 7 artışla 1.45 milyon adede, ihracatta ise % 11 artışla 1,1 milyon adede ulaşması hedefleniyor. 2015 yılında üretim ve ihracat adetleri rekor kırarak sırasıyla 1.36 milyon ve 992,000 adede ulaşmıştı. Türkiye’deki üreticilerin ana pazarı olan Avrupa Birliği’nde otomotiv sektörü 2016 yılının ilk yarısında % 9,6 artış kaydederken, Kuzey Amerika pazarı % 2,6 büyüdü.

 

Artan yatırımlarla birlikte Türkiye’de otomotiv sektörü yıllık 2 milyon üretim kapasitesine ulaşmış durumda. Tofaş’ın Egea modeli ve Renault’un yeni nesil Megane modeli yakın tarihte yapılan yatırımlar arasında sayılabilir. Toyota’da Kasım ayına kadar bir hibrit araç üretimine başlamayı planlıyor. Binek araçların yanı sıra Türkiye aynı zamanda ticari araçlar için de bir üretim üssüne dönüşmüş durumda.

Diğer taraftan Türkiye iç pazarında da 2015 yılında 1.01 milyon adet ile satış rekoru kırıldı. Dijital dönüşüm, nitelikli iş gücü, yönetim politikaları ve küresel ticarette atılacak adımlarla otomotiv sektörünün yakın zamanda yeni rekorlar kırmaya devam etmesi bekleniyor.
Tofaş - Egea Araç Görseli