1.09.2015

Yabancı yatırımcılardan 8 ayda 3.5 milyar dolarlık satın alma ve birleşme

Dünya - Yılın ilk 8 ayında yabancıların Türk firmalarına yönelik satın alma ve birleşmede 53 işleme imza attığı belirlendi. Bu işlemlerin hacminin 3.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Yabancılar en çok bilişim ve internet sektörüne yönelik işlemler gerçekleştirirken, restoran ve markalı dağıtım zincirleriyle, özel okullar yabancılar için cazibesini artırdı.


Yabancıların Türkiye’deki birleşme ve satın alma performanslarına yönelik DÜNYA’ya konuşan Pragma Yöneticisi Mustafa Akgün, bu yıl başından itibaren Türkiye’de değeri açıklanan yerli-yabancı toplam 124 satın alma ve birleşme olduğunu, bu işlemlerin toplam hacminin de 4.3 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Akgün’ün verdiği bilgilere göre, söz konusu dönemde Türk yatırımcılar 71, yabancı yatırımcılar 53 işlem gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana, değeri açıklanmış yabancı işlemlerin toplam hacmi 1.8 milyar dolar oldu. Akgün’e göre, bu rakama değeri açıklanmamış işlemlerin de eklenmesiyle tahmini olarak yabancıların 2015 başından bu yana imza attıkları işlem hacmi 3.5 milyar doları buldu.

Mustafa Akgün’ün öngörüsü ise ‘2015 sonunda, yabancıların gerçekleştirdiği işlemlerin tahmini olarak büyüklüğünün 5 milyar doların üzerinde çıkması’ yönünde.

 

Yılın ilk 8 ayında yabancı yatırımcılar 22 işlem ile en çok bilişim-internet sektöründe satın alma ve birleşme gerçekleştirdi. Akgün’ün verdiği bilgiye göre, en çok yatırımcı gelen ülkeler ise sırasıyla ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Avusturya ve İngiltere oldu.

 

Türkiye 7 Haziran seçimlerinden önce satın alma ve birleşmelerde yoğun bir performans sergilemişti. Özellikle Yemeksepeti.com’un Delivery Hero’ya, Yıldız Holding şirketlerinden Ak Gıda’nın da Fransız Groupe Lactalis’e satışı bu dönemde öne çıkmıştı. Mustafa Akgün, seçimden önce yaşanan bu performansın aktif olarak devam ettiğinin de görüldüğünü kaydetti.

El Sıkışma ile İlgili Görsel