2.05.2012

Türkiye’de 6 yılda 13 ilaç şirketi yabancıya satıldı

Hürriyet / Ekonomist (Dergi) - Türk ilaç sektörü de diğer alanlarda olduğu gibi son yıllarda yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu. Geçen hafta ilaç sektörünün köklü kuruluşlarından Mustafa Nevzat’ın hisselerinin % 95,6’sının ABD’li Amgen Grubu’na satılmasıyla birlikte ABD ve Avrupa’daki krizde büyüme olanağı bulamayan uluslararası ilaç devlerinin Türkiye pazarına yönelik ilgisini bir kez daha gündeme getirdi. Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, Türkiye’de 2006 yılından bu yana toplam 13 ilaç şirketi yabancı yatırımcıya satıldı.

Türkiye’nin ilk ilaç üreticisi İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi 2003 yılında hisselerini İtalyan ilaç devi Menarini Group’a satmıştı. Yabancı sermayenin Türkiye pazarında ses getiren en önemli girişimi, 2003 yılında Fako İlaç’ın 63 milyon ABD dolarına Actavis Grubu’na satılmasıyla gerçekleşti. 2006 yılında Actavis, Fako’nun kalan % 11’lik hissesini de satın aldı. Aynı yıl, Biofarma, Munir Şahin İlaç, Taymed ve Deva Holding’in satış işlemleri oldu. Yerli ilaç sektörünün en büyük şirketlerinden Eczacıbaşı İlaç ise, 2007 yılında hisselerinin % 75’ini Çek Cumhuriyeti menşeli Zentiva’ya sattı.

Bu satışlarla birlikte Türkiye’deki en büyük 20 ilaç firmasının 15’i yabancı sermayeye dâhil oldu. Geçtiğimiz günlerde sektör büyük bir işleme daha sahne oldu. İlaç sektöründeki en son satın alma ise geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en eski ilaç firmalarından Mustafa Nevzat İlaç Sanayi’nin hisselerinin % 95,6’sını dünyanın en büyük ilaç üreticilerinden ABD’li Amgen’i 700 milyon ABD dolarına satın almasıyla yaşandı. Amgen’in biyoteknolojik ilaç üretimi ile ilgili Türkiye’de büyük bir yatırıma hazırlandığı da konuşuluyor.

Son yıllarda sürekli artan bir büyüme grafiği gösteren dünya ilaç pazarının 880 milyar ABD doları değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’de ise sağlık alanında yapılan köklü değişimlerin etkisiyle 2004 yılında 5,7 milyar ABD doları olan ilaç pazarı bugün 11 milyar ABD dolarına ulaşmış durumda.

Pazar hacmiyle Avrupa’nın en büyük 6’ncı, dünyanın ise 14’üncü pazarı olan Türkiye’de ilaç sektöründe yaklaşık 300 kuruluş faaliyet gösteriyor.

Yaklaşık 25 bin kişiye istihdam sağlanan sektördeki 42 üretim tesisinin 14’ü çok uluslu şirketlere ait.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; ecza sektörü; sağlık sektörü; ilaç sektörü; ilaç sektörü yabancı yatırım; amgen; mustafa nevzat