5.04.2013

İspanyol şirketlerin gözü 400 milyar dolarlık yatırımda

Hürriyet – Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı, “İspanyollar, Türkiye ile ilgili yatırım iştahlarını artırmış durumdalar..” dedi. Aycı, Türkiye'nin 10 yıl içinde gerçekleştirmeyi planladığı toplam 400 milyar dolarlık altyapı projeleri olduğunu, İspanya'nın da, spesifik olarak çalışılması halinde, Türkiye'de yıllık 500 milyon dolar düzeyinde yatırım potansiyeli bulunduğunu belirtti.


İspanya'nın başkenti Madrid'de temaslarda bulunan Aycı, Türkiye-İspanya yatırım ilişkileri, yeni projeler ve beklentilere ilişkin bilgi verdi.


Türkiye-İspanya hükümetlerarası ikili zirve kapsamında geçtiğimiz kasım ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki heyetin Madrid'e yaptığı ziyaretin “çok olumlu sonuçlarının alındığını” belirten Aycı, “İspanyollar, Türkiye ile ilgili yatırım iştahlarını artırmış durumdalar. Belki bütün yatırımlar BBVA'nın Garanti Bankası'na yaptığı yatırım kadar büyük ölçekli değil ama yine de önemli düzeyde. BBVA'nın bu yatırımdan ve Türkiye'deki bankacılık sisteminden çok memnun olması, açıkçası İspanya'daki şirketler nezdindeki pozisyonumuzu çok güçlendiren bir unsur” diye konuştu.


TYDTA ile İspanya İşverenler Konfederasyonu (CEOE) arasındaki işbirliği mutabakatına imza koyan Aycı, burada yaptıkları görüşmelerle ilgili de, “Türkiye'nin Afrika'ya doğru ilerlemesi İspanyolların ilgisini çekiyor. Asya'da, Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da çok etkili olduğumuzu bildiklerini söylüyorlar ve 'Buralara giderken İspanyol firmaları da yanınıza almanızı istiyoruz' diyorlar..” değerlendirmesini yaptı.


Dünyanın en büyük bankalarından olan İspanyol Banco Santanderile görüşme yaptığını da aktaran Aycı, “Santander, proje finansmanında dünyanın en büyük bankalarından bir tanesi. Türkiye'deki altyapı projeleri ile onlar da ilgileniyorlar. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleştireceği toplam 400 milyar dolarlık altyapı projeleri var” dedi.


Aycı, İspanyol firmaların üçüncü ülkelerde Türk firmalarla işbirliği yapmayı arzuladıklarını, Türkiye'nin gelişen pazarının Avrupa'daki durgunluğun reçetelerinden birisi olabileceğini, bu bakımdan İspanyol şirketlerin Türkiye ile çok yakından ilgilendiklerini ifade etti.

İlker Aycı Görseli