6.07.2012

Türkiye 15.9 milyar dolarlık yatırım çekti, altı basamak yükseldi

Hürriyet – Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) hazırladığı Dünya Yatırım Raporu, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından dün açıklandı. Rapora göre, Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar 2011 yılında yüzde 76 artış göstererek 15.9 milyar dolara yükseldi. Böylece, Türkiye uluslararası doğrudan yatırım liginde altı basamak birden sıçrayarak 23’üncü sıraya yerleşti. Uluslararası firmalar Türkiye’de geçtiğimiz yıl 151 adet sıfırdan (greenfield) yatırım yaptı.


YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit doğrudan yatırım sıralamasında altı basamak birden atlayan Türkiye’nin, gelişmekte olan ülkeler listesinde ise 12’inci sırada yer aldığını söylerken, “2010 yılında 16’ıncı sırada yer alan Türkiye, böylece bu listede dört basamak birden yükselmiş oldu. Türkiye’deki yüzde 76’lık artış, gelişmekte olan ülkeler arasında da en yüksek artışlar arasında” diye konuştu.


Türkiye, 2012 yılında en az 20 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çekmeyi hedefliyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; uluslararası doğrudan yatırım sıralaması; unctad; uluslararası yatırımcılar derneği; yased; dünya yatırım raporu; türkiye yabancı sermaye 2011; türkiye yabancı yatırım 2011