9.07.2012

Hyundai Assan, yeni teşvikten yararlanan ilk şirket olacak

Hürriyet - Hükümetin devreye aldığı yeni teşvik sisteminden ilk yararlanacak şirket Güney Koreli Hyundai Assan olacak. 1,1 milyar TL’lik yatırımla İzmit fabrikasının kapasitesini 2013 yılı sonunda 100 binden 200 bin adede çıkarma kararı alan Hyundai Assan, yatırımın % 20’sini Ağustos ayına kadar yaparak yeni teşvik sisteminden yararlanacak. Yaklaşık 200 milyon TL yatırımla birlikte Hyundai Assan, Ağustos ayından itibaren ihraç edeceği araçların % 10’luk gümrük vergisinden muaf olacak. Bu da Hyundai Assan’a yılda 40 milyon TL’yi bulan bir avantaj sağlayacak.

 

Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, teşvikten yararlanmak için düğmeye bastıklarını belirterek, “Yeni teşvik sistemine göre yapacağınız yatırımın % 20’sini gerçekleştirmeniz halinde teşvikten yararlanabiliyorsunuz. Biz de bu doğrultuda Ağustos ayında açıkladığımız 1,1 milyar TL’lik yatırımın % 20’sini gerçekleştirerek, yeni teşvik sisteminden yararlanacağız” dedi.

 

Yeni teşvik sistemiyle yılda en az 100 bin adet kapasiteli otomobil yatırımlarında ya da mevcut kapasitesini yıllık en az 100 bin adet artıran otomobil yatırımlarında, yatırımcılara artırdıkları kapasitelerinin % 15’i kadar A,B ve C segmentlerinden gümrük vergisinden muaf olarak araç ithal etme hakkı verildi. Bu teşvik, ithalatta % 10 gümrük vergisi ödeyen Japon ve Koreli markalar için büyük önem taşırken, ağırlıklı olarak Avrupa’dan gümrük vergisiz araç ithal eden üreticilere ise çok yaramıyor.

 

Ümit Kararslan, 15 bin adetlik otomobil ithalatının gümrük vergisinden muaf olması halinde yaklaşık 22,5 milyon ABD doları (40 milyon TL) avantaj elde edeceklerini belirterek, “Birçok modelimiz artık Avrupa’dan geldiği için gümrük vergisi ödemiyoruz. Bu teşvikin bizim için avantajı Kore’den ithal ettiğimiz Accent Blue olacak. Bu araç için ekstra gümrük vergisi ödemeyeceğiz” dedi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
hyundai; assan; teşvikler; türkiye; otomobil; kapasite