6.12.2012

6.6 milyar dolarlık ‘Star’ yatırım

Hürriyet - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Azeri enerji şirketi Socar’ın “Star rafinerisi” yatırımına, Türkiye’nin ilk stratejik yatırım belgesini verdi.


Socar, 6.6 milyar liralık yatırım için teşvik alırken, Petkim yarımadasına yapılacak yatırımlarla 2018 yılında 15 milyar dolar ciro elde etmeyi hedefliyor. Çağlayan, SOCAR’a verilen teşvik belgesinin ilk stratejik teşvik belgesi olduğunu belirterek, “Bu yatırımın dışında altı sektörde dokuz adet daha stratejik yatırım teşviki başvurusu bulunuyor. Bu başvurular inceleme aşamasında. Bunlar arasında petrokimya, rafineri, makine, kağıt, ilaç, seramik, otomotiv yan sanayi, bakır ve alüminyum tesisleri var. SOCAR’ın yatırımı ile birlikte bu 10 tesisin toplam yatırım tutarı 15 milyar lira..” dedi.

Stratejik Yatırım kapsamında SOCAR’ın rafineri yatırımına KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, yüzde 90 oranında vergi indirimi, yüzde 50 oranında yatırıma katkı oranı, yedi yıl boyunca asgari ücret tutarı ile sınırlı olmak üzere sigorta primi işveren hissesi, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi ve yatırım tutarının yüzde 5’ini geçmemek kaydıyla 50 milyon TL’ye kadar faiz desteği sağlanacak. Yavuz, bu teşviklerin önümüzdeki 10 yıl boyunca önceki teşvik belgesine göre 1 milyar doların üzerinde avantaj sağlayacağını hesapladıklarını söyledi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; enerji sektörü; petrokimya sektörü; petkim; socar; socar türkiye; star rafinerisi