5.12.2012

Enerjide yılın takası

Milliyet - Enerjisa’da Sabancı Holding ile birlikte % 50 ortaklığı olan Avusturyalı Verbund, hisselerini dünyanın en büyük enerji şirketlerinden Alman E.ON’a varlık takası yoluyla devretmek üzere anlaşma imzaladı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yeni dönemde bölgesel güç olmaya hazırlanan Enerjisa’nın, doğal gaz ithalatı ve ticaretine de odaklanarak faaliyet alanını genişleteceğini belirterek 2020 yılına kadar 6 milyon müşteriye ve 8 bin megavat kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Enerjisa’daki Verbund hisselerinin E.ON’a devrinin duyurulması için düzenlenen toplantıya Enerji Bakanı Taner Yıldız, Güler Sabancı, E.ON CEO’su Johannes Teyssen ve Verbund Yönetim Kurulu Üyesi Günther Rabensteiner katıldı. Bakan Yıldız, Türkiye’nin 2023 yılına kadar enerji sektörüne 130 milyar ABD dolarının üzerinde yatırım yapılacağını ve özel sektörün enerjideki payının sürekli yükseldiğini vurgulayarak E.ON’un yatırımından mutlu olduklarını söyledi.

Yeni ortaklığa 2015 yılına kadar her yıl 150-200 milyon avro yatırım yapacağını açıklayan E.ON, civar ülkelerde iş fırsatlarını değerlendirme konusunda da Sabancı ile prensipte anlaşırken Verbund ise, Birecik’te Fırat Nehri üzerinde inşası devam eden hidroelektrik santrali projesine odaklanacağını duyurdu.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; enerji sektörü; enerji yatırımı; e.on; enerjisa; verbund; taner yildiz