8.03.2016

Hızlı tren projelerine büyük yatırımcı ilgisi

Sabah - 3-5 Mart tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşen 6. Eurasia Rail Fuarı'na Türkiye'nin 7 yıl içinde hayata geçireceği 40 milyar dolarlık demiryolu projeleri damga vurdu. Dünya devlerinden Türkiye'ye hızlı tren fabrikası sözü geldi.

 

2023 hedefleri kapsamında önümüzdeki 7 yıl içinde hayata geçirilecek demiryolu projelerinden pay almak isteyen 30 ülkeden 300 şirket, İstanbul Fuar Merkezi'nde yapılan 6. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı'nda (Eurasia Rail) buluştu. Fuara katılan şirketlerin ana gündeminde bu yıl içerisinde gerçekleşmesi planlanan 6 milyar dolarlık hızlı tren ve 1000 adetlik metro alım ihaleleri vardı. İhalelere hazırlanan Bombardier ve Alstom, TCDD tarafından seçildikleri takdirde 100 milyon doları aşan yatırımla Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikasını kuracaklarını duyurdu. 

 

Fuarın açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da söz konusu yatırımlara ilişkin önemli bilgiler verdi. "Demiryoluna 40 milyar doların üzerinde yatırım yapacağız. Bugüne kadar gerçekleşen yatırımlar 20 milyar doları buldu" diyen Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren ihalesi için de şunları söyledi: "80 adet hızlı tren seti yatırımı zannediyorum ki 5-6 milyar doları bulacak. Bu setlerin mümkün olduğunca yüksek yerli katkı oranıyla yapılmasını öngörüyoruz. Dünyanın bilinen üreticilerini Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ettik. Bazıları karar verdi, ortaklıklarını kurdular. Fabrikalarını yapanlar da var. Bundan sonra diğer ilgilenen şirketlerin de ellerini çabuk tutmalarını istiyoruz." 

 

 

Seyahat Eden Tren Görseli