11.03.2016

Siemens tramvay fabrikasına başlıyor, Ar-Ge merkezi de kuracak

Dünya - Alman teknoloji devi Siemens, Gebze’de kuracağı tramvay fabrikasının inşaatına başlıyor. 2017’de faaliyete geçecek fabrikada yıllık 100 adetlik üretim hedefleniyor. Siemens Ulaşım Bölümü Direktörü Cüneyt Genç, fabrikanın hemen yanında yüzde 50 kapasite artışını sağlayacak yer tahsisi yapıldığını açıkladı. Siemens, Türkiye’de üreteceği tramvayların tedarikini ise yüzde 50 oranında yerli üreticilerden sağlayacak.


Genç, “Yüksek standartlara sahip ve birçok ülkede tercih edilen, Siemens’in Gebze tramvay fabrikasında üretilecek modeller, hem Türkiye hem de Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede kullanılacak. Yaklaşık 30 milyon avroluk bir yatırımla hayata geçirilecek yeni fabrika, Siemens Ulaşım Bölümü için önemli bir üretim merkezi konumunda olacak ve ihracat geliri ile de Türkiye için katma değer yaratacak” dedi.

Siemens Türkiye Ulaşım Bölümü olarak Türkiye’de yerli sanayinin geliştirilmesi konusunda yoğun bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Genç, şunları söyledi: “Gebze’de kuracağımız hafif raylı sistemler konusundaki üretim merkezi önemli bir yatırım. Bu üretim segmentini Türkiye’ye getirmesi uzun bir süreç. 5 sene çalıştık. Amacımız Türkiye’de yerli alt sanayiciler geliştirmek. Tamamen Siemens markalı araç üreteceğimiz için bütün alt tedarikçilerimiz standartlarının bizim aradığımız Avrupa standartlarında olacak. bir zorunluluğuz yok ama yerli tedarikçiden almayı planlıyoruz. Tedarikte yerlilik oranının yüzde 50 olması hedefleniyor.”


Siemens, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Ar-Ge yatırımlarını artırıyor. Mobilite alanında da Türkiye’de bir Ar-Ge üssü kurulması planlanıyor. Siemens Global, 300 milyon avroluk artışla 2016 yılında araştırma ve geliştirme faaliyetlerine 4.8 milyar dolar yatırım bütçesi ayırdığını açıklamıştı. Siemens Ulaşım Bölümü Direktörü Cüneyt Genç, şirketin özellikle son iki yıldır Ar-Ge’ye çok önem verdiğini vurgulayarak, “Türkiye’de de Ar-Ge yatırımlarını artıran Siemens, çok hızlı bir şekilde Türkiye’de Ar-Ge üssü oluşturdu. 300 mühendisimiz var. Türkiye’ye yıllık 50-60 milyon TL Ar-Ge yatırımı yapıyoruz” dedi. Bu alanda Türkiye’de yeni bir yatırım planları olduğunu söyleyen Genç, “Gebze’deki fabrikanın üretime geçmesi ile beraber burada mobilite alanında Ar-Ge ve mühendislik üssü geliştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Siemens Tramvay Görseli