8.05.2013

Savunma sanayi IDEF'13'te görücüye çıktı

Sabah - İstanbul'da düzenlenen, 11'inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF) Türkiye'nin sessiz devrimini gözler önüne serdi. Gemiden uçağa, uydudan tanka onlarca savaş aracını yerli olarak üretmeyi başaran Türk firmaları, fuarın yarısını kapladı.

 

Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkililerinin verdiği bilgiler sektörün iddialı rakamlara ulaştığının kanıtı oldu. 2000'de 40'ı bulmayan savunma sanayisinde çalışan şirket sayısı, bugün 2 bin 386'ya ulaştı. Çoğunluğu KOBİ'lerden oluşan bu firmalar 4.6 milyar ciro, 1.3 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştirdi.

Sektörde yerlilik oranı yüzde 54'e çıktı. Ar-Ge'de çalışan personel sayısı da neredeyse birçok ülkenin ordusunu geçti. Son verilere göre, Türk savunma sanayisinde 21 bin mühendis görev yapıyor. Bu rakamın yüzde 23'ü TSK'ya bağlı vakıf şirketlerinde çalışırken, geri kalanı ise özel sektörde faaliyet gösteriyor. Dün açılan IDEF'te küresel katılım da dikkat çekti. 50 ülkeden yerli-yabancı 781 firma bir araya geldi. 81 ülkeden 506 yabancı delegasyon üyesi de fuarı ziyaret etti.


Fuarda en çok dikkat çeken araçlar arasında ATAK helikopteri, Vestel'in ilk yerli taktik insansız hava aracı Karayel, Aselsan'ın askeri araçları ve milli tank Altay ile TÜBİTAK'ın yaptığı Göktürk 2 uydusu ve füzeler yer aldı.

İnsansız Hava Aracı Görseli