9.05.2013

Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye güveni tam

​Sabah - Dünyanın dev yatırımcılarının Türkiye'ye güveni artıyor. Denetim ve danışmanlık firması Ernst&Young'ın 2013 Türkiye Yatırım Çekiciliği Raporu'na göre uluslararası yatırımcılar Türkiye’nin yatırım ortamının cazibesini artıracağına inanıyor.
29 ülkeden 201 firmayla yapılan araştırmada yatırımcıların yüzde 80’i Türkiye’nin yatırım ortamınındaki iyileşmenin süreceğine inandıklarını açıkladı. Yatırımcı güveninde yüzde 38'le Avrupa ülkeleri alt seviyede kalırken, Ortadoğu'ya güven yüzde 75, Afrika'ya ise yüzde 73 oldu. Türkiye’nin 2023 yılında nasıl görüneceğine dair bir soruya ise uluslararası yatırımcıların büyük çoğunluğu “bölgesel ve küresel bir iş merkezi” cevabını verdi.

Araştırma hakkında konuşan Ernst&Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye'ye olan ilginin hızla arttığını belirtti. Cantekinler, "Yabancıların gözü Brezilya, Türkiye, Endonezya, Çin, Vietnam ve Malezya gibi ülkelerde. Bölgede rakibimiz yok. Eskiden bizi Çek Cumhuriyeti, Romanya, Polonya gibi ülkelerle karşılaştırırlardı. Şimdi durum çok değişti" dedi.


Cantekinler, “Yabancıların Türkiye'ye yatırım konusundaki iştahında da artış var. Rapora göre yabancıların yüzde 58.8'i yatırım yapmak istiyor. Türkiye'de faaliyet gösteren firmaların yüzde 45.5'i genişleme yatırımı yapmak isterken, Türkiye’de henüz faaliyette olmayan yabancı firmaların yüzde 47.6’sı ortaklık veya ortak girişim yoluyla Türkiye’de yer almak istiyor..”, şeklinde konuştu.

Ernst&Young Logosu