9.01.2012

Honda, Kuzey Afrika’ya Gebze’den köprü kuracak

Star - Türkiye’de ‘yeniden yükseliş’ planları yapan Honda Türkiye, 75 milyon TL’lik yatırımla yeni Civic Sedan’ın üretimine başladı. İhracatı da hızlandıran şirketin hedefinde Kuzey Afrika var.


2008 yılında Gebze fabrikasının 50 bin adetlik kapasitesini doldurarak Türkiye’de en yüksek üretim ve ihracat rakamına ulaşan Honda, sonrasında yaşadığı olumsuzlukları aşmaya çalışıyor. Küresel krizin ardından Japonya’daki tsunami ve Tayland’daki sel felaketi yüzünden üretim ve tedarik süreci aksayan Honda Türkiye’nin ‘yeniden yükseliş’ planının ilk etabında üretim kapasitesinin tamamen doldurulması yer alıyor. Gebze fabrikası son 3 yıldır sadece 18-20 bin adetlerde üretim yapıyor. Honda Türkiye, bu yıl 25 bin adet üretim planlıyor. Şirket, kapasitenin tamamen kullanılması için de Japonya’daki genel merkezle ikinci model yatırımı da dahil olmak üzere diğer opsiyonları görüşüyor. Aralarında Rusya, Polonya, İsrail, Mısır, Ürdün gibi ülkelerin de bulunduğu 11 ülkeye Civic Sedan ihracatına da başlandı. Kuzey Afrika ülkeleri de markanın kapsama alanına girdi.


Yeni Civic Sedan’ın tanıtımında konuşan Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki, Honda Türkiye Fabrikaları’nda 50 bin adetlik üretim üzerinde durduklarını belirterek, “İhracat hedef pazarlar olarak Kuzey Afrika ülkelerini düşünüyoruz. Çünkü Türkiye’nin bu ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları (STA) var. İlerleyen dönemde üretimimizi artırmayı, 50 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Şimdi 25 bin adetlik üretimimiz var fabrikada, üretimi 50 bin adete çıkarmak için ikinci model ve diğer opsiyonları da inceliyoruz. Türkiye Civic üretimi için odaklandığımız ülkelerden birisi” diye konuştu.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; otomotiv sektörü; otomotiv yatırımı; türkiye otomotiv üretimi; honda türkiye; honda civic türkiye