10.01.2014

Singapur'la STA yolda

Sabah - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu Asya ziyaretinin ikinci durağı olan Asya Kaplanları ülkelerinden Singapur'da ekonomi alanında büyük bir adım atıldı. Başbakan Erdoğan, "Türkiye ve Singapur arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için müzakerelerin başlaması konusunda fikir birliği sağladık. İlk adım atıldı. Ekonomi bakanları görüşecek" diye konuştu.


Erdoğan için önceki gece Singapur'da askeri tören düzenlendi. Başbakan Lee Hsien Long, Erdoğan'ı İstana Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde askeri törenle karşıladı. Erdoğan, daha sonra önce Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam ile görüştü. Ardından Başbakan Lee Hsien Loong'la baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından Singapurlu mevkidaşıyla kameraların karşına geçen Başbakan Erdoğan, Singapur için "Asya Pasifik'e açılımımızda önemli bir partner" ifadesini kullandı.


Başbakan Erdoğan, şu mesajları verdi:


Singapur'la ilişkilerimizi her alanda artırma kararımız var. En önemlisi de serbest ticaret anlaşmasının bugün ön adımlarını atmış bulunuyoruz. Kazan-kazan esasına dayalı olarak bakanlarımız bunu değerlendirecek. Mutabık kaldık. Bakanlarımız alt yapısını oluşturup önümüze getirecek.

Singapur üretken ekonomik modeli, hayat standartları ve vizyonuyla ilham kaynağı oldu. Trans-Pasifik ve bölgesel ortaklığıyla aktif rol oynuyor. Stratejik konumlarıyla kendi coğrafyalarına açılan fırsat kapıları gibi. İki ülke birbirlerini tamamlayan konumda. Türk ve Singapurlu işadamları 3'üncü ülkelerle birlikte iş yapma iradesini göstermeli. Singapurlu işadamları atacakları adımlarla gelecek için önemli irade sergileyecek


Singapur eğitimli nüfusuyla uzak Asya'da bölgesel bir cazibe merkezi. Ciddi birikime sahip Singapur'dan ülkemize sermaye akışı olduğunu gözlemledik. Finans sektörüne odaklanan bu yatırımların diğer alanlara da yayılmasını arzu ediyoruz. Özellikle büyük ölçekli altyapı ve enerji alanlarında ortaklıklar kurulacağına inanıyorum.


Türkiye ve Singapur, birbirlerini tamamlayan iki ülke konumundadır. İşadamlarımızın işbirlikleri büyük önem taşıyor. Singapur'u, Türkiye için Asya Pasifik'e açılma noktasında önemli bir partner olarak görüyoruz.


Ticaret hacmimiz 2012'de 1.2 milyar iken küresel krizin etkisi ile 650 milyon dolara kadar geriledi. Dış ticaret hacminde 5 milyar dolar hedef olmalıdır. Bunu başaracak iradeye, işadamlarına sahibiz.

Recep Tayyip Erdoğan - Lee Hsien Long Görseli