10.02.2014

Türk-Alman ortak girişiminden Türkiye’nin rüzgârına yatırım

Milliyet - Borusan Holding ve Alman EnBW’nin ortaklığı olan Borusan EnBW Enerji, Avrupa’nın en büyük karasal rüzgâr enerji yatırımlarından biri olacak 346 milyon dolar değerindeki 5 rüzgâr santrali yatırımı için Vestas ile anlaşma imzaladı.


Yenilenebilir kaynaklara odaklanan Borusan EnBW, 5 şehirde rüzgâr enerji santrali yatırımı için start verdi. Şirket, toplam 346 milyon dolar değerindeki 207 megavatlık (MW) rüzgâr enerji santralleri için dünyanın önde gelen rüzgâr türbini üreticilerinden Vestas ile anlaşma imzaladı.


Borusan EnBW, 2020 yılında yenilenebilir kaynaklara dayalı 2000 MW’lık kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. Anlaşma, Mut RES (Mersin/Karaman), Fuatres RES (Kemalpaşa, İzmir), Harmanlık RES (Karacabey, Bursa), Koru RES (Lapseki, Çanakkale) kurulumunun yanı sıra, Bandırma (Bandırma, Balıkesir) Rüzgâr Enerji Santrali’nin kapasite artışını kapsıyor.


Borusan EnBW Enerji, bu projeler tamamlandığında kurulu rüzgâr gücü açısından Türkiye’nin lider rüzgâr enerjisi üreticilerinden biri olacak.


İmza töreninde konuşan Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, bu yatırımın, Borusan açısından yüzde 5’lik bir büyümeye denk geldiğini belirterek, “2020 yılına kadar gerçekleştirmek istediğimiz 2000 MW’lık kurulu güç için tahminen 3.5 milyar dolar yatırım gerekiyor. EnBW ile ortaklığımız sayesinde Borusan Grubu’nun 70 yılda getirdiği büyüklüğü, sadece 10 yılda enerji yatırımlarıyla gerçekleştirmeye çalışacağız” dedi.


EnBW CEO’su Dr. Frank Mastiaux ise, Türkiye’de yenilenebilir enerji pazarındaki yüksek potansiyeli görerek Borusan ile ortaklığa gittiklerine dikkat çekti. Mastiaux, “Türkiye pazarında 2013 yılı sonu itibariyle 245 TWh olarak gerçekleşen elektrik talebinin, 2023 yılına kadar yaklaşık iki katına çıkacağı öngörülüyor. Bu rakam Türkiye’yi Avrupa’da elektrik tüketimi açısından ön sıralara taşıyacak. Borusan’la ortaklığımız sayesinde, hızla büyüyen bu enerji gereksinimine ağırlıklı olarak sürdürülebilir kaynaklarla yanıt vermek üzere yatırım yapıyoruz” dedi.

Rüzgar Enerji Santrali İle İlgili Görsel