10.12.2013

4. Türkiye-İngiltere İş Forumu İstanbul’da yapıldı

Türkiye – Türkiye, İngiliz yatırımcıların ilgi odağı.  Türkiye ve İngiltere arasındaki iş ve ticaret ilişkileri 4. Türkiye-İngiltere İş Forumu’nda masaya yatırıldı. Türk İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası (TBCCI) tarafından düzenlenen foruma her iki ülkeden üst düzey bürokratlar, iş adamları, akademisyenler, şirket temsilcileri  ve girişimciler katıldı.

 

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkan Yardımcısı Arda Ermut etkinlikte yaptığı konuşmada bugün ABD'den Japonya'ya kadar pek çok yabancı şirket Türk şirketleriyle iş birliğini, 3. ülkelere yönelik iş birliği fırsatı olarak değerlendirdiğini belirterek, "Dolayısıyla aynı şey neden İngiltere ve Türkiye arasında olmasın?" dedi.

 

Ülke bazında bakıldığında Türkiye'ye en büyük yatırımın İngiltere tarafından yapıldığını söyleyen Ermut, aynı şekilde İngiltere'nin de Türkiye'nin büyük ticaret ortaklarından olduğunu ve ticaret hacminin 14 milyar doları aştığını ifade etti.

 

Bu durumun bir şans ya da tesadüf olmadığını aktaran Ermut, "Şu an Türkiye'de 2 bin 500 aşkın İngiliz şirketi bulunmakta ve Türkiye'deki doğrudan yatırımın borsa değeri 23 milyar doları aşmış durumda" dedi.

 

Ermut, TYDTA olarak özellikle İngiltere ve Türkiye arasındaki yatırımları daha da geliştirme yollarına baktıklarını belirterek, "TYDTA İngiliz yatırımcılarının hizmetinde ve onlara Türkiye'ye gelmeden önce, Türkiye'deki operasyonları esnasında ve sonrasında sürekli olarak desteğe hazır" şeklinde konuştu.

 

İngiliz yatırımcıları Türkiye'ye davet eden Ermut, son 10 yıllık döneme bakıldığında Türkiye'nin muazzam bir ekonomik büyüme sergilediğini dile getirerek, son yıl içerisinde ülkeye yaklaşık 130 milyar dolar yabancı yatırım geldiğini sözlerine ekledi.


 

Arda Ermut Görseli