11.02.2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Güney Amerika'ya ticaret çıkarması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Amerika’ya Şili, Peru ve Ekvator'u kapsayan resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan'ın, 31 Ocak- 4 Şubat tarihleri arasında yaptığı ziyaretlerde ikili siyasi ve ekonomik konuların yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı. Çeşitli alanlarda ikili anlaşmaların imzalandığı ziyaretler çerçevesinde Erdoğan, iş forumu toplantılarında iş adamlarına da hitap etti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Amerika ziyaretinin ilk ayağı olan Şili’de Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ile birlikte katıldığı Türkiye-Şili İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, “Hızla büyüyen ve uluslararası profilleri yükselen Türkiye ve Şili bu olumlu gelişmeleri ikili ilişkilerine de yansıtmalıdır. Türkiye'nin gelişen sanayisi için doğal kaynaklara olan ihtiyacı sürekli artıyor ve aramızdaki ticari ilişkilerin de bu minvalde daha da artacağı düşüncesindeyim ve şu anda ben hedefin ilk etapta 1 milyar dolara ulaşmasının gereğine inanıyorum, bu noktada iş adamlarımızın sektörel bazda birbirleriyle kuracakları temaslar, ilişkiler gerek Şili'de gerek Türkiye'de yapılacak yatırımlar, gerekse üçüncü ülkelerde yapacakları yatırımlarla birlikte bu sürecin çok daha hızlanacağına ve güç kazanacağına olan inancım tamdır." diyerek, Şili’nin Türkiye’nin Güney Amerika kıtasındaki önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu söyledi.


Türkiye ile Şili arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 90. yılına tekabül eden ziyarette iki ülke arasında işbirliği anlaşmaları da imzalandı.


Şili’deki temaslarını tamamlayarak Peru’ya geçen Recep Tayyip Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala tarafından resmi törenle karşılandı. İki ülke cumhurbaşkanlarının ortak basın toplantısı öncesi Türkiye ile Peru arasında 5 anlaşma imzalandı.


Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen Türkiye-Peru iş forumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Peru arasındaki ticari ve ekonomik gelişmeleri Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla desteklediklerini belirterek “Bölgeye yönelik somut adımlar atıyoruz, yeni büyük elçilikler açarak ilişkilerimizi güçlendirmek için güçlü bir zemin oluşturuyoruz. THY Güney Amerika ülkelerine doğrudan uçuşları başlatıyor. Ticaret müşavirliklerimizin sayısını arttırarak TİKA aracılığıyla teknik projeleri geliştirerek ekonomik ilişkilerimizin gelişmesini teşvik ediyoruz.”dedi.


İkili ticaretin 1 milyar dolara çıkarılması çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amacımız Türkiye-Peru Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasıdır, bu süreci hızlandırmak istiyoruz.” dedi.


Peru’nun ardında Güney Amerika ziyaretinin son durağı olan Ekvator’a geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador’un başkenti Kito’da Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa Delgado'nun da katıldığı Türkiye-Ekvator İş Forumu'nda yatırımcılara hitap etti.
Türkiye ile Ekvador arasında gerek ticaret, gerek yatırımlarda arzu edilen seviyenin çok gerisinde olduklarını aktaran Erdoğan, "Her ne kadar ticaret hacmimiz son 13 yılda ciddi bir artışla 119 milyon dolara erişmiş olsa da, bu rakamın istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde büyümediği açıktır. Bu ticaret hacmimizi 500 milyon dolar, hatta hatta 1 milyar dolara çıkarabiliriz. Yeter ki bu siyasi irade mevcut olsun. 100’ü aşkın işadamlarımızla buradayız. Bu işadamlarımızın Ekvador’da atacakları adımlar inanıyorum ki süreci olumlu istikamette tetikleyecektir." ifadelerini kullandı.

Recep Tayyip Erdoğan Görseli
türkiye; recep tayyip erdoğan; erdoğan güney amerika; erdoğan latin amerika; türkiye şili; türkiye peru; türkiye ekvator