11.04.2012

Çinlilere yatırım daveti

Sabah - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Çinli iş adamlarını Türkiye'de yatırıma davet etti. Türkiye-Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumu'na katılan Erdoğan, yeni teşvik sistemini tanıtarak, "Çinli yatırımcıların, bu teşviklerle ilgileneceklerini umuyorum. Türkiye'de yatırım yapacak dostlarımız için kapılar ardına kadar açık" dedi. Türkiye'deki Çin yatırımlarının yeterli düzeyde olmadığını söyleyen Erdoğan, "Ekonomilerimiz, nüfus yapımız benziyor. Çinli dostlarımızı, yatırımcıları, biz Türkiye'de çok daha fazla yatırımla görmek istiyoruz. Çin'in, Asya'nın batısındaki yükselen Türkiye fırsatını gözden kaçırmayacağını umuyorum" diye konuştu.

Çin ve Türkiye ekonomisinin büyük benzerlik taşıdığını belirten Erdoğan, "Türkiye ile Çin arasında yaklaşık 25 milyar ABD doları hacminde bir dış ticaret hacmi bulunuyor. Fakat aramızdaki ticaret hacmi böyleyken açık çok büyük. Bire dokuz açık söz konusu. Başbakan Wen Jiabao'nun 2010 yılında ülkemizi ziyareti sırasında, aramızdaki ticaret hacmini 2015 yılında 50 milyar ABD dolarına; 2020 yılında ise 100 milyar ABD dolarına çıkarmayı hedef olarak belirledik. Ticaret açığını dengeleme konusunda da çalışma yapılacak" dedi.

Türk ve Çinli enerji firmaları arasında Pekin'de milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. Hattat Holding ile Çinli China Avic International Holding arasında yapılan 1,5 milyar doları değerindeki anlaşma ortak termik santral kurma ve kömür çıkarmayı içeriyor. Demkor Madencilik ile Beijing Shouugang International Engineering Technology (BSIET) arasında imzalanan anlaşma teknoloji transferi, proje dizaynı ve inşaatı dâhil olmak üzere 500 milyon ABD doları tutarında bir taahhüdü içeriyor. Lid Enerji de Sinowel Wind Group ile anlaştı. Sun Grup, CRSBG firması ile yaptığı anlaşmayla Türkiye ve çevre ülkelere satılmak üzere demir köprü malzemeleri, demir yolu ekipmanları alanlarında ortak üretim gerçekleştirecek.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; türk-çin ticaret hacmi; türk-çin ortaklık; enerji sektörü; recep tayyip erdoğan; avic international; beijing shougang