12.04.2012

Erdoğan: Demir İpek Yolu kuruyoruz, Çinli yatırımcı yeni teşvikleri kaçırmasın

Hürriyet - Yeni teşvik sistemini Çinli CEO’lara anlatan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Tarihi İpek Yolu’nu Demir İpek Yolu’na çevireceğiz. Çinli yatırımcılara kapımız ardına kadar açık, yeni teşviklerden yararlanın” dedi.


Türkiye’nin yeni teşvik sistemiyle daha çok yatırım çekebileceğini anlatan Başbakan Tayyip Erdoğan, Çinli CEO’lara şöyle seslendi: “İpek Yolu’nu, Demir İpek Yolu’na çevirmek için çalışıyoruz. Çinli yatırımcı dostlarımızın, yeni teşviklerden istifade etmelerini, Türkiye’nin sunduğu fırsatlarından yararlanmalarını arzu ediyoruz” dedi.

 

Başbakan Erdoğan, Çin’e yaptığı resmi ziyaretin son gününde Şangay’da Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) organizasyonuyla gerçekleşen bir toplantıda Çinli CEO’larla biraraya geldi. Erdoğan, CEO’lara şu mesajı verdi: “Türkiye ve Çin, Asya’nın en batısındaki ve en doğusundaki iki ülke. Halklarımız arasındaki iletişim, binlerce yıl öncesinden geliyor. Bunu yok farz edemeyiz. Ticaret ise Çin’in Şian kentinden başlayıp İstanbul’a ulaşan İpek Yolu’yla tarihi bir anlam ifade ediyor. Bunu Demir İpek Yolu’na dönüştürmenin gayreti içindeyiz. Nüfus ve yüzölçümü bakımından ciddi farklılık olsa da Çin ve Türkiye, kendi bölgelerinde aynı oranlarda gelişim gösteriyor.”


İki ülke arasında ciddi bir ticari potansiyel bulunduğunun altını çizen Erdoğan, “Avrupa coğrafyasının tabii bir parçası olan, Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya ile yakın işbirliği halindeki Türkiye, sadece siyasi, sosyal ve kültürel değil, ekonomik olarak da önemli bir potansiyel barındırıyor. Küresel finans krizi, Avrupa’yı bildiğiniz gibi yakından etkiledi. Komşumuz Yunanistan başta olmak üzere, birçok Avrupa ülkesi ciddi sorunlarla karşı karşıya. Bu süreçte biz, tedbiri elden bırakmadan, yere sağlam basarak ilerliyoruz ve başarılı bir grafik sergiliyoruz. Çin ile ilişkilerimizin ve işbirliğimizin bu potansiyeli yansıtmaktan uzak olmaması gerekir” dedi.


İki ülke arasındaki ticaret hacminin 25 milyar dolar olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “İnanıyorum ki 2015 ve 2020’de bu hedefleri yakalayacağız. Ancak, bu ticaret hacmi Türkiye aleyhine bir dengesizlik içeriyor ve açığı hep birlikte kapatmak durumundayız. Yine, Çin’in yurt dışında yaptığı yatırımlarda da Türkiye’den yeterince istifade edemediğini görüyoruz. Teşvik paketiyle, ulusal yatırımları olduğu kadar, uluslararası yatırımları da güçlü şekilde destekliyoruz. Çinli yatırımcı dostlarımızın, bu teşviklerden, Türkiye’nin sunduğu fırsatlarından yararlanmalarını arzu ediyoruz. Türkiye’nin kapıları, Çinli yatırımcılar için ardına kadar açık.”


Tarihin çok eski dönemlerinden beri ticaret yapıldğını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: “Küreselleşen dünyada, bu işbirliğimizi daha da artırmamız mümkün. Türkiye’yi, Türkiye’deki fırsatları incelemenizi, Türkiye’nin avantajlarını dikkate almanızı size özellikle tavsiye ediyorum. Türkiye’de sizleri, hem turist, hem yatırımcı olarak görmekten mutluluk duyacağız.”

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; çin; ipek yolu; türk-çin ticaret hacmi; demir ipek yolu; erdoğan çin gezisi; tydta; türkiye yatırım ajansı