12.01.2012

Türkiye yatırım için 35 ‘yabancı’nın peşinde

Milliyet - Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı, 2011’i 12.5 - 13 milyar dolarlık doğrudan yatırımla tamamlayacaklarını, 2012 hedeflerinin ise en az aynı miktara ulaşmak olduğunu açıkladı. Aycı, Avrupa için tahmininin ‘temkinli iyimser’e döndüğünü belirterek bunun da yüksek oranda doğrudan yatırım hedefi açıklamayı engellediğini belirtti.


Aycı İstanbul’da düzenlediği sohbet toplantısında kurumun hedeflerini anlattı. Ajansın artık “Hangi sektörden olursa olsun her yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye getirelim” anlayışını terkettiğini belirten Aycı, Türkiye’nin ithal ettiği önemli ürünleri yurt içinde üretecek, bunların bir kısmını da ihraç edecek ve ileri teknoloji ürünlerini üreten şirketlere yöneldiklerini açıkladı.


Otomotiv ve yan sanayi ile petrokimya sektörleri üzerindeki çalışmalarını tamamladıklarını ve sırada madenler olduğunu belirten Aycı “Şirket şirket belirledik. Ne kadar yatırım yapabileceğine, şirketin halihazırda büyüyüp büyümediğine baktık. ‘İşte bu şirket bizim hedefimiz’ diyerek bir liste oluşturduk. Ufak ufak semeresini almaya başladık” dedi.


Aycı, ilk etapta belirledikleri listeye göre otomobil üreticisi 3, yan sanayide 12, petrokimyada da 20 şirket olduğunu anlattı. Aycı, kimya - petrokimyanın 20 milyar dolar ithalat yanında pek çok sektöre girdi sağladığını, bu sektörde çekilecek sermayenin bir çok sektöre rekabet avantajı sağladığına dikkat çekti.


İlker Aycı ileri teknoloji-yüksek katma değer yaratan ürünlerin Türkiye’de üretilmesi konusunda ise Aksa’nın Dow Chemical ile yaptığı ortaklığın alkışlanması gerektiğini söyledi. Havacılık ve otomotiv başta olmak üzere birçok sektörde giderek artan taleple birlikte 2023’te 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenen karbon elyaf pazarında Aksa-Dow Chemical ortaklığının dünyanın birkaç oyuncusundan biri olması bekleniyor.


Aycı, toplantıda ayrıca Almanya merkezli otomotiv yan sanayi şirketi Mubea’nın Manisa’da yapacağı sıfırdan yatırımı açıkladı. Otomobiller için süspansiyon sistemi yayları ve stabilizatör çubukları üreten şirketin yatırım tutarı 20 milyon avroyu bulacak.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; başbakanlık yatırım ajansı; yatırım ajansı; türkiye yatırım ajansı; tydta; ilker aycı; başbakanlık yatırım; türkiyede yabancı yatırım; doğrudan yabancı yatırım