12.06.2012

GE Türkiye'ye 900 milyon dolarlık yatırım yapacak

Dünya - GE, Türkiye'ye önümüzdeki 3 yılda 900 milyon ABD doları tutarında yatırım yapma kararı aldı.

GE'nin yatırım kararı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve GE Başkan Yardımcısı John Rice'ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Bakan Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada, yatırım kararının verilmesi noktasında bir son, yatırımın başlaması noktasında bir ilkin yaşandığını, GE ile Türkiye'nin tanışıklığının 64 yılı bulduğunu vurguladı.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde önemli işler ve teknolojik çalışmalar gerçekleştiren GE'nin Türkiye'deki yatırımlarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çağlayan, "Firmanın böylesi önemli yatırımları, dünyanın birçok yerinde yapabilecekken Türkiye'yi seçmiş olması tesadüfi değil" dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin ciddi enerji yatırımı yapılacak bir ülke olduğuna ve 2023 yılı hedeflerine değinerek, "55 bin megavatlık kurulu bir enerji kapasitemiz var. 2023 yılına kadar her yıl % 6'lık bir talep büyümesi ile birlikte 2023 yılına kadar bu rakam yaklaşık 120 bin megavat seviyesine çıkacaktır. Bu seviyeye çıkarken, bilhassa rüzgâr enerjisinde Türkiye şu anda 3 bin megavatlık bir kurulu güce sahiptir. Ama 20-23 bin megavatlık kapasitemiz vardır" diye konuştu.

GE'nin önümüzdeki üç yıl içinde rüzgâr türbinlerini Türkiye'de üreteceğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda enerjide 130 milyar ABD dolarının üzerinde yatırım yapılacağını anımsattı.

Zafer Çağlayan, "İlk defa GE, net bir rakam telaffuz ederek kendilerini taahhüde bağladı. Yatırımın yeri, nerede olacağı ve hangi türde olacağı, önümüzdeki birkaç ay içinde netleşmiş olacak" dedi.

GE Başkan Yardımcısı John Rice da önümüzdeki üç yılda GE'nin Türkiye'ye yapacağı yatırımların altyapı geliştirme ve inovasyon odaklı olacağını belirterek, hızla büyüyen Türk ekonomisinin sunduğu gelişim ortamını değerlendiren GE'nin yatırım taahhüdünün, Türkiye'nin 2023 yılı vizyonuna paralel olarak altyapı gelişim planlarını da tamamladığını ifade etti.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; general electric; enerji sektörü; enerji yatırımı; türbin üretimi; ge türkiye; zafer çağlayan