13.06.2012

İstanbul bu yıl 11,6 milyon turist ağırlayacak

Sabah - İstanbul uluslararası turizmin cazibe merkezi olarak her geçen yıl daha da öne çıkıyor. MasterCard'ın bu yıl ikincisini düzenlediği ve 132 ülkenin yer aldığı "Hedef Şehirler İndeksi" de bu gelişimi çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. İndekse göre geçen yıl Ocak-Kasım arasında 7,5 milyon turist ağırlayan İstanbul'un bu yıl 11,6 milyon turist çekmesi bekleniyor. Binlerce yıllık tarihi olan İstanbul'un bu yıl turist sayısını % 14,7 artırarak turizmde dünyanın en büyük ilk 5, Avrupa'nın da ilk 3 şehri arasına gireceği belirtiliyor.

"MasterCard Hedef Şehirler İndeksi" dünyanın önde gelen 132 şehrinin dünya turizmindeki mevcut durumlarını ve potansiyelleri belirledi. İndekse göre İstanbul 11,6 milyon uluslararası yolcu beklentisiyle 127 ülkeyi geride bırakarak, dünyanın en fazla ziyaretçi çeken 5'inci şehri olacak. İstanbul, Avrupa'daki ülkeler arasında ise en fazla uluslararası turist çeken 3. şehir konumunda. Araştırmada İstanbul'dan "hedef şehirler arasındaki parlayan yıldız" olarak bahsediliyor. İstanbul'un turizm gelirleri de 2012 yılında % 20,7 artarak 10,6 milyar ABD dolarına ulaşacak. Yedi tepeli şehir, turizm gelirindeki artış oranıyla Avrupa'da 1'inciliğe, dünyada ise 2'nciliğe yerleşecek.

Gelir bazında sıralamaya bakıldığında ise İstanbul Avrupa'da 5'inci, dünyada ise 11'inci sırada yer alarak "2012 yılında en fazla turizm geliri alacak şehir" olma unvanına kavuşacak. Çalışmanın raportörü Dr. Yuwa Hedrick-Wong, "İstanbul, kendine has avantajları olan bir şehir. Gelecek yıllarda daha da yükselecek. Şehrin elinde büyük bir potansiyel var" diye konuştu.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; turizm sektörü; istanbul; istanbul turist sayısı; istanbul turizm geliri; mastercard