14.02.2012

Trans Anadolu doğal gaz hattına yabancı ilgisi

Star - Azeri devlet gaz ve petrol şirketi (SOCAR), Azeri gazını Avrupa’ya taşıması planlanan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) Şahdeniz Konsorsiyumu’ndaki ve Azerbaycan’da aktif olan yabancı şirketleri görmek istediklerini söyledi.

Petkim’in konteyner limanının Hollandalı APM Terminals tarafından 28 yıl süreyle işletilmesi ile ilgili imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP ile ilgili olarak hükümetlerarası anlaşmanın ve ev sahibi ülke anlaşmasının imzalanmasının ardından ortak alma görüşmelerine başlayacaklarını söyledi.

Azerbaycan’da SOCAR’la birlikte üretim yapan şirketlerle ortaklık konusunda görüştüklerini söyleyen Abdullayev, “Elimizdeki % 80 hisseye yeni ortak alınmasında, özellikle BP, Statoil ve Total gibi şirketlerle de bu konuyu konuşuyoruz ve onların da gazının burada yer almasını istiyoruz. Ama bu projenin en büyük hissedarı, lideri ve operatörü olarak SOCAR kalacaktır” dedi. Ama bunların dışında Avrupa’da gaz dağıtımı yapan şirketler de TANAP’ta yer almak istiyorlar. Mart ayı sonu veya Nisan ayında bu anlaşmaların tamamlanmasını bekliyoruz” dedi. TANAP projesinin 2013 yılında hayata geçirilmesini ve 2017 yılında devreye alınmasını planladıklarını söyleyen Abdullayev “Maliyeti ise ilk hesaplamalara göre 5-7 milyar ABD doları arasında” dedi.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; enerji sektörü; tanap; trans anadolu boru hattı; socar; botaş; doğal gaz hattı