15.01.2015

İspanya ile hızlı trende dev ortaklık

​Star - İspanyol tren üreticisi Talgo ile TÜMOSAN YHT üretimi için anlaşma imzaladı. Tümosan bu yıl yapılması planlanan ve 10 yıl içinde yaklaşık 3 milyar euro bütçeli milli hızlı tren ihalesine katılmak için çalışmalar yürütüyor. Patentes Talgo ile mutabakat zaptı töreninde konuşan Tümosan Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, "Taraflar Türkiye'de hızlı tren setlerini ortaklaşa üretmek amacıyla fizibilte çalışmaları yapmayı ve potansiyel projelerin ihale sürecine katılmayı hedeflemektedir" dedi.

 

Törenin ardından basına bilgi veren Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, şirketler arasında kurulacak ortaklıkta payların ne olacağına henüz karar verilmediğini belirterek, "Bu yıl yapılması planlanan ve 10 yıl içinde yaklaşık 3 milyar euro bütçeli 90 setlik milli hızlı tren ihalesine katılmak için çalışıyoruz" dedi. Öğün, mutabakat zaptının ardından proje ihalelerine giriş için mühendislik çalışmasının başlayacağını ve bu kapsamda yüzde 55-60'a kadar yerlilik oranıyla üretim için araştırma ve firma seçimi yapılacağını belirtti. Türkiye'de taşımacılık yatırımları içinde demiryolunun payı artıyor. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, kamunun demiryolu yatırımlarının bu yıl 9 milyar liraya ulaşacağının tahmin edildiğini ve 2016'da bu tutarın üzerine çıkılacağını geçen hafta ifade etmişti.

 

Törende konuşan Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı (TYDTA) İlker Aycı ise Albayrak Grubu'nun, Konya'daki Tümosan fabrikasını alarak değer üzerine değer kattığını belirterek, "20 milyon dolar civarında bulunan şirketin değeri bugün 1 milyar doların bir miktar altında bulunuyor. Eminim, bu ortaklıkla birlikte ileride 1 milyar doları aştığını da göreceğiz" dedi.

 

İspanya ile Hızlı Trende Dev Ortaklık Görseli