17.12.2014

Otomotivde AB'ye ihracatın payı arttı

AA - Otomotiv sektörü, Ocak-Kasım dönemindeki 20 milyar 486 milyon 258 bin dolarlık ihracatının, 15 milyar 444 milyon 104 bin dolarlık kısmını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdi.


Geçen yılın 11 ayında, ihracatının yüzde 69,52'sini AB pazarına yapan otomotiv sektörü, 2014'ün aynı döneminde bu oranı yüzde 75,39'a taşıdı.


AA muhabirinin, Türkiye İhracatçılar Meclisi kayıtlarından derlediği bilgilere göre, Türk otomotiv sektörü, ocak-kasım döneminde gelişmiş batı ülkeleri başta olmak üzere 5 kıtada 180 ülke ve özerk bölgeyle 14 serbest bölgeye dış satım yaptı.


Söz konusu dönemde, 20 milyar 486 milyon 258 bin dolarlık otomotiv ihracatının 15 milyar 444 milyon 104 bin dolarlık kısmı, Türkiye'nin geleneksel olarak en büyük ticari partnerleri konumundaki AB ülkelerine gerçekleştirildi. Bu rakam, toplam otomotiv ihracatının yüzde 75,39'unu karşıladı.

TYDTA’dan otomotiv devlerine çağrı


Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı, dünyadaki önemli otomotiv firmalarını Türkiye'ye çekmeye çalıştıklarını söyledi.


Aycı, bir program için geldiği Edirne'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv sektöründe yatırımlar çekmek için ciddi mesai harcadıklarını belirtti.

 

Otomotivdeki "dünya devleri"ni Türkiye'ye getirmeye çalıştıklarını ifade eden Aycı, şöyle konuştu: "Türkiye'de de çok önemli otomotiv markaları var. Daha yeni Ford'un yatırımı oldu. Tofaş ve Fiat yeni yatırımlar açıkladı. Hyundai kapasite artırdı ve Toyota yeni yatırımını açıklayarak kapasite artırıyor. Bu da ülke için sevindirici bir durum. Türkiye'deki markalar birbiri ardında yeni büyüme stratejileri ortaya koyuyor ancak biz yeni markaların peşindeyiz. Özelikle Türkiye'de pazar payı yüksek, dünyada yatırımcısı olan ve büyümeye çalışan önemli otomotiv kurumlarını ülkemize çekmeye çalışıyoruz."

Araba Görseli