15.12.2014

Yeni boru hattı projesi Türkiye’yi doğalgazda merkez yapacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti sırasında gündeme gelen yeni doğalgaz boru hattı projesi, Türkiye’nin enerji güvenliğine önemli katkı sağlarken, ülkenin bir doğalgaz merkezi olma statüsünü güçlendirecek.

 
Rusya’nın Karadeniz kıyısından Bulgaristan’a uzanacak Güney Akım projesini iptali ile birlikte planlandığı duyurulan yeni Rusya – Türkiye doğalgaz boru hattına “Türk Akımı” adı verilmesi gündeme gelirken, hattın toplam kapasitesinin yıllık 63 milyar metreküp olacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuk devlet başkanı ile birlikte katıldığı basın toplantısında planlanan yeni doğalgaz boru hattı projesi ile ilgili olarak “Bu adımdan Türkiye olarak doğalgaz açığımızda bizler istifade edeceğimiz gibi Yunanistan sınırında, Türkiye topraklarında bir dağıtım merkezi, bir hub oluşturmayı ve oradan talep neyse bu talebe göre o merkezden cevabın verilmesi noktasında da bir ön mutabakatımız var..” dedi.


Türkiye ile Rusya arasında son yıllarda enerji konusunda giderek artan bir işbirliği bulunuyor. Rusya tarafından Mersin Akkuyu’da yapılacak ve Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak santralin inşasına Mart ayında başlanması planlanıyor.

Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin Görseli