10.12.2014

İstanbul finans merkezi olma yolunda gaza bastı

Milliyet - 2009 yılında Global Finans Merkezleri Endeksinde 72. sırada bulunan İstanbul, 2014'te 47. sıraya yükseldi.


Türkiye'nin doğal finans merkezi konumunda olan İstanbul'un bölge finansal kaynaklarının toplanması ve yine bu bölgelere yönlendirilmesi konusunda önemli bir merkez olma potansiyeli bulunuyor.


Şehrin uluslararası finans merkezleri arasında 2018 yılında ise 25. sıraya ulaşması bekleniyor.


İstanbul'un finans merkezi olma yolunda, en önemli itici güçlerden Borsa İstanbul (BIST) da son dönemde önemli yükselişler kaydediyor. BIST 100 endeksi 85 bin seviyesinin üzerinde yer alıyor. Analistler, küresel piyasalardaki pozitif havanın etkisi ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımını öteleyebileceği beklentisinin endeksin yukarı yönlü hareketini sürdürdürmesini sağladığını ifade ediyor.


İstanbul'un finans merkezi olma maratonundaki en önemli parkurlardan biri de Elektrik Piyasaları Anonim Şirketi (EPİAŞ) olacak. 
 

Zengin enerji yatakları ile bunu kullanacak pazarlar arasında doğal bir köprü konumunda olan Türkiye, bu konuda jeopolitik açıdan da birçok avantaja sahip. Bu noktada enerji ürünleri ile ilgili fiyatların ülkede şekillenmesi de İstanbul'un finans merkezi olması noktasında büyük bir itici güç olacak.

 

İstanbul Finans Merkezi Görseli