20.02.2013

Yabancılar kaya gazı için kuyrukta

Star - ABD başta olmak üzere birçok ülkenin doğalgaz aramasında geliştirdiği yeni teknolojilerle kaya gazı üretimine başlamasının ardından Türkiye de kaya gazı rezervini ekonomiye kazandırmak için ABD, İngiltere ve Kanadalılar başta olmak üzere yabancı şirketlerle ortak çalışmak için anlaşma görüşmeleri yürütüyor. Reuters'e açıklama yapan üst düzey enerji yetkilileri, Türkiye'de özellikle Güneydoğu, Doğu Anadolu Bölgeleri ile Trakya da büyük rezervler olduğuna yönelik önemli emareler bulunduğunu kaydettiler. Kömür, güneş, rüzgar gibi yerli kaynaklara ağırlık vererek, geçen yıl 60 milyar dolara ulaşan enerji ithalatını önümüzdeki dönemde azaltmak isteyen Türkiye, kaya gazı varlığını bir şans olarak görüyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, uluslararası büyük enerji şirketleri özellikle keşif yapılması ihtimali yüksek, ekonomik sahalardaki ruhsatları almak için Türkiye ile görüşmelerini sürdürürken, bu yıl en az bir şirketle daha kaya gazı araması için anlaşma imzalanması bekleniyor. Wood Mackenzie araştırma şirketinden Yvonne Telford, şu anda Türkiye'nin kaya gazında ne kadar potansiyelinin olduğunu tanımlamak için erken olduğunu belirterek, "İlk veriler oldukça cesaret verici. Türkiye'nin mevcut petrol-gaz üretimi, ulaşım altyapısı kaya gazı/petrol üretimine olanak sağlıyor" dedi.


Geçtiğimiz yıl Türkiye Petrol Jeologları Derneği Başkanı İsmail Bahtiyar, Türkiye’nin 13 trilyon metreküplük bir kaya gazı rezervine sahip olduğunu düşündüklerini belirtmişti. Bazı tahminlere göre bu miktar 20 trilyon metreküpe kadar ulaşıyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; enerji sektörü; kaya gazı; türkiye kaya gazı rezerv; shell diyarbakır; shell kaya gazı