20.09.2012

"Uzakdoğudan gelen yatırımlar hız kesmeyecek..."

Sabah - Son yıllarda Japon yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı, Mitsubishi Bank ve Sumitomo'yla başlayan trendin devam edeceğini söyledi. Aycı, "Sırada Amerikalı şirketler var. iki Japon bankası daha Türkiye'ye gelecek" dedi.


 

Türkiye geçen yıl 15.9 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çekti. Bu rakam, 2010'a göre yüzde 75'lik bir artış anlamına geliyor. Küresel kriz nedeniyle doğrudan yatırım iklimi dünyada durağan haldeyken bile bu yılın ilk 7 ayında Türkiye gelen uluslararası doğrudan yatırım miktarı 8.9 milyar doları buldu.

 

TYDTA Başkanı İlker Aycı da önceki günkü sohbet toplantısına bu rakamları değerlendirerek başladı. Aycı'nın verdiği bilgilere göre teşviklerden yararlanmak için başvuran yatırımcı sayısı ilk 7 ayda 113. Teşvik paketi haziranda açıklandı. Sadece temmuzda bile 26 başvuru yapılmış. Aycı, "2 milyar dolarlık teşvik belgesine bağlanan yatırımın 500 milyonu bu 26 başvuruya ait. Henüz trend göremiyoruz ama 26 belgeye bakılırsa son çeyrekte yatırımlar artacak ve bu sayede geçen yılki 15.9 milyar dolarlık rekor seviyeye yakın bir rakam tutturulabilecek" dedi. Yabancıların Türkiye'ye gelmesi için ikna çalışmalarına son sürat devam edeceklerini anlatan Aycı, dünyanın farklı bölgelerinden devlerin gelmeye hazırlandığını ifade etti. Bir Japon lastik üreticisinin yatırımının detaylarının cuma günü açıklanacağını belirten Aycı, Japon devinin 400 milyon dolarlık bütçeyle geldiğini ve 2 bin 500 kişiye iş imkânı yaratacağını söyledi.


Ajansın 2 ila 3 hafta içinde Amerika kıtasından bir devin daha yatırımını basınla paylaşacağı müjdesini veren Aycı, yatırım tutarını "Japon lastik üreticisine yakın bir yatırım bütçesiyle geliyorlar.." şeklinde ifade etti. Son dönemlerde Japonya'ya yoğunlaştıklarını ifade eden Aycı bu fırsatı da şöyle açıkladı: "Japonya'da sermayenin yüzde 25'i dışarıda ve bunun da çoğu Çin, Tayvan gibi çevre ülkelerde. Geçmişte Tayvan nedeniyle, bugün ise bir adacık yüzünden Çin'le sıkıntılı günler geçiriyorlar. Geçen yıl 110 milyar dolar yurtdışına yatırım yapınca 'Japonya bizi çağırıyor' mesajı aldık ve yoğunlaştık". Aycı, Japon Mitsubishi Bank'ın Türkiye’de bankacılık lisansı başvurusu yapmasının da önemli bir gelişme olduğunu söyledi.


Japon finans devlerinin Türkiye'ye ilgisinin artacağına dikkat çeken İlker Aycı, "Sırada iki Japon bankası daha var. Ancak şimdilik isim vermek doğru olmaz" dedi. İki Çinli yatırımcıyla da şu anda ilgilendiklerini, bunlardan birinin güneş enerjisi üreticisi olduğunu kaydeden Aycı, "Panel üretimi 700 milyon dolarlık bir iş. Güneş panellerinin içindeki hücre üretimi de eklenirse bu rakam milyarı bulur" diye konuştu.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; başbakanlık yatırım ajansı; türkiye yatırım ajansı; ilker aycı; tydta; yatırım ajansı; uluslararası doğrudan yatırım; türkiye yabancı yatırım