25.06.2012

Hintli Aditya yatırımı 1 milyar ABD dolarına çıkarıyor

Sabah - T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı Türkiye'ye Adana'dan giren Hintli Aditya Birla Group'un 500 milyon ABD doları değerinde yeni yatırım yapacağını söyledi. Boston'da Biotech Fuarı'na katılan Aycı, geçen yılın son gününde Adana'da 510 milyon ABD dolarına viskon elyaf üretim tesisi kurmak için anlaşma imzalayan Aditya'nın yeni yatırımla bu rakamı 1 milyar ABD dolarının üzerine çıkaracağını belirtti.

Türkiye'nin otomotiv sektörüyle ilgili çalışmalarından dünyanın haberdar olduğunu dile getiren Aycı, dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden Volkswagen'in yatırımı için görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Ekonomi Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı’nın yanı sıra Almanya Büyükelçiliği'nden de destek aldıklarını anlatan Aycı, "Tek taraflı aşk olmaz. Volkswagen de Türkiye pazarındaki büyümeyi, ciddiyeti görüyor. Volkswagen'le görüşmelerimiz bir sır değil ama olgunlaşmadan bir şey söylemek mümkün değil" dedi. Aycı, enerji, petro-kimya ve otomotiv gibi Türkiye'nin cari açığını azaltacak yatırımların peşinde olduklarını da söyleyerek, farklı ülkelerdeki yatırımcılarla yapılan görüşmelerde firmaların "Türkiye'nin büyüme ve dinamizmine hayranız" dediklerini aktardı.

Dünyanın dört bir yanında şehir şehir dolaşıp yeni teşvik modelini anlattıklarını söyleyen Aycı, ABD'deki fuarda da büyük ilgi gördüklerini belirtti. Aycı, "Biotech Fuarı bizim için stratejik. İlaç şirketlerinin cazip bulduğu pazarlar içinde Türkiye ilk beşe giriyor. Nobel İlaç'a 55, Abdi İbrahim'e ise daha fazla görüşme talebi geldi" dedi. Teşvik yasası sonrası yeni hedeflerini anlatan Aycı, "Cephanemiz hazır, şehir şehir geziyoruz. 9,5 yılda 110 milyar ABD doları doğrudan yabancı yatırım çekmişiz. Şimdi önümüzdeki beş yılda 110 milyar ABD doları uluslararası doğrudan yatırım getirmenin hesabını yapıyoruz" dedi.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; tydta; başbakanlık yatırım; ilker aycı; volkswagen yatırımı; aditya birla