27.02.2012

Türk turizminde 'Arap Baharı'

Dünya - Arap Baharı ile başlayan iç karışıklıkların Arap ülkelerinin turizm gelirlerinde 10 milyar ABD doları kayba yol açması üzerine harekete geçen Arap Turizm Teşkilatı (ATT), zararın nasıl telafi edileceği konusunda Mısır'da gerçekleştirdiği toplantıda çıkış yolu olarak turizm yatırımlarının Türkiye'ye kaydırılmasına karar verdi.

Arap turizmciler bu yöndeki ilk adımları da attı. Türkiye turizminde Arap Baharı'nı başlatacak yatırım hamlesinin ilk girişimi ATT'nin Başkanı, Suudi Kraliyet Ailesi mensubu Dr. Bandar Bin Fahad Al-Fehaid'den geldi.

Türk ortağı Mehmet Yücel ile birlikte Tekirdağ Çerkezköy'ün ilk 5 yıldızlı SPA, wellness ve kür merkezi olacak My Tuana- Tuz&SPA Merkezi'ni kurdu. My Tuana konseptine 2012 yılı sonuna kadar 300 milyon ABD doları yatırım yapılarak otel sayısı 20'ye çıkacak. Beş yılda ise aynı konseptteki otel sayısı 50'ye çıkarılacak.

Arap Baharı'nın üye ülkelerin turizminde oluşturduğu kaybı Türkiye'de yatırım yaparak telafi etme yolunu seçen Al Fehaid, 2 milyar ABD doları yatırım bedeli ile Bursa'nın çılgın projesi olarak lanse edilen Dağyenice Termal Turizm Merkezi'nin Arap sermayesi ile yapılması için girişimlerde de bulunuyor.

Bu konuda Suudi sermayeli bir şirket ile projenin yürütücüsü Bursa Valiliği arasında görüşmelerin önemli bir aşamaya getirildiği belirtiliyor. ATT'nin bu yıl Türkiye'de gerçekleştireceği en önemli girişimi ise 13-20 Nisan tarihleri arasında Bursa'ya 400 Arap turizm yatırımcısını getirmesi olacak. Bu tarihler arasında Bursa'da '1. Türk- Arap Seyahat ve Turizm Konferansı ve Fuarı - ATCEX 2012' düzenlenecek ve etkinliğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, ATT üyesi 22 ülkeden bakan ve prens düzeyinde de katılım olacak. Organizasyona 400 Arap turizm yatırımcısının katılması ve yapılacak iş görüşmelerinden önemli yatırım kararlarının çıkması bekleniyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; turizm sektörü; arap turistler; bursa; ato; arp turizm teşkilatı