29.02.2012

Türk güneşine Alman ilgisi

Sabah - Türkiye'de enerji pazarındaki hızlı büyüme Almanların ilgisini çekiyor. Bir ayda 3 Alman enerji devi, güneş enerjisi santrali kurmak için Türkiye'ye adım atarak, Türk şirketlere ortak oldu. Alman güneş enerjisi devi Phoenix ve Gehrlicher Türkiye'ye girmeye karar verirken, bunlara Duisburg merkezli bir başka küresel şirket daha eklendi.


8 Şubat'ta Almanya'da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile temasa geçen Soventix şirketi yöneticileri Türkiye ile ilgili planlarını anlattı. Bakan Çağlayan ile görüşen Soventix CEO'su Thorsten Preugschas, Türkiye'nin potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu ve yatırım konusuna oldukça sıcak baktıklarını anlattı. Uluslararası deneyimlerini Türkiye'ye aktaracaklarını dile getiren Preugschas, öncelikle lisansa tabi olmayan 500 kW'lık santraller kurmayı tasarladıklarını, ardından daha büyük projelere gireceklerini söyledi.


16 ülkede faaliyet gösteren Gehrlicher, Türk şirketi Merk Solar ile ortak şirket kurdu ve Güney ve Doğu bölgelerine güneş tarlaları kuracağını açıkladı. Alman Phoenix Türkiye planı ise Türk ortağı İres Enerji'yle birlikte güneş enerjisi çözümleri sunmak.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; enerji sektörü; yenilenebilir enerji; rüzgar enerjisi; türkiye rüzgar potansiyeli; gehrlicher; phoenix; soventix