30.11.2011

Türkiye-Çin arasında doğalgaz depolama anlaşması

Hurriyet Daily News – Botaş ile Çinli Tianchen Engineering Corporation (TCC) arasında Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesi için imzalar atıldı. Tuz Gölü’nün altında yapılacak tesis 1 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesine sahip olacak.

 

559 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleşecek proje ile enerji ihtiyacı giderek artan Türkiye’nin doğalgazda Rusya, Azerbaycan ve İran’a olan bağımlılığının azaltılması amaçlanıyor. İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ülkenin artan doğalgaz talebine dikkat çekerek, projenin doğalgaz dağıtımının yönetiminin sağlıklı biçimde yapılabilmesini garantileyeceğini söyledi.

 

 Yıldız, dünyanın gelişmiş ülkelerinin kullandıkları doğalgazın en az yüzde 15’ini depolama kapasitesine sahip olduklarına işaret ederken, “Türkiye’nin 40 milyar metreküp doğalgaz kullandığını düşünürsek bizim en az 5 milyar metreküp depolama kapasitemizin olması doğrudur diye düşünüyoruz. Onun için buna benzer yatırımlarımız artacak..”, dedi.

 

5 milyar metreküplük doğalgaz Türkiye’nin Rusya’dan aldığı senelik doğalgaz miktarına denk geliyor. Botaş’ın geçtiğimiz aylarda Gazprom şirketi ile imzaladığı sözleşmeyi bir fiyat anlaşmazlığı nedeniyle iptal etmesinin ardından, doğalgaz pazarında yerli ve yabancı şirketlerin Gazprom ile anlaşma beklentisi hakim.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; enerji sektörü; türkiye enerji ihtiyacı; türkiye doğalgaz; doğalgaz depolama; botaş; tianchen