14.12.2016

Karadeniz'deki Filyos Limanı 150 Yıllık Bir Hayalin Gerçeğe Dönüşmesi

Yaklaşık 150 yıl önce Sultan II. Abdülhamit'in hayali olan Filyos Limanı'nın temel atma töreni, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla Zonguldak'ta gerçekleştirildi. Uzun süredir beklenen proje, tamamlandığında Türkiye'nin üçüncü en büyük limanı olacak.

 

Bir hayalin gerçeğe dönüşmesi olarak bakılan Filyos Limanı'nın tamamlanması 154 milyon ABD dolarına mal olacak. Limanın tamamlanmasını izleyen süreçte gerçekleştirilmesi planlanan çeşitli altyapı projeleri, bölgenin bir endüstri bölgesine dönüşmesinde önemli bir rol oynayacak.

 

Başbakan Yıldırım, liman Doğu Karadeniz'den Anadolu topraklarına bir geçiş kapısı sağlayacağından bu projenin sadece Zonguldak'ı değil, tüm Türkiye'yi ilgilendirdiğini belirtiyor. Filyos'un deniz taşımacılığında parlayan bir yıldız olması bekleniyor.

 

Planlar dahilinde endüstri bölgesinde en az 10 büyük tesis kurulurken 12.000 kadar kişiye de iş fırsatı sağlanmış olacak. 3.000 metre uzunluğundaki Filyos Limanı'nın yıllık 25 milyon ton yükleme-boşaltma kapasitesi bulunacak ve liman, bir kara ve demir yolu ağıyla desteklenecek. 2017 yılında tamamlanması planlanan Filyos projesinin inşaatında yaklaşık 4.000 kişi çalışacak.

Binali Yıldırım Filyos Limanı Temel Atma Töreni Görseli
filyos; liman; karadeniz; zonguldak; türkiye