2.01.2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Rekor Kıran İhracat Rakamlarını Açıkladı

​​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla 255,8 milyar ABD dolarına ulaşan dikkat çekici büyümenin altını çizerek, Türkiye'nin ekonomik başarılarında tarihi bir rekorun kırıldığını açıkladı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel zorluklara rağmen Türk ürünlerini dünyanın dört bir yanında tanıtmak için canla başla çalışan ihracatçıların ve iş dünyasının akıncılarının ortak çabalarını takdir etti. Türkiye'nin coğrafi konumunun stratejik önemini ve küresel güç dinamiklerinde bir merkez rolüne sahip olmasını vurguladı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımlardaki yüzde 14,7'lik artışın da dahil olduğu çeşitli ekonomik göstergelerdeki olumlu eğilimlerin kesintisiz büyüme trendine katkıda bulunduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı aynı zamanda enflasyonu tek haneli rakamlara indirme konusundaki kararlılığını da ifade ederek, yükselen küresel fiyatların sebep olduğu enflasyona karşı alınan önlemlerin ana hatlarından bahsetti.​

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mal ticaretindeki güçlü performansa ek olarak hizmet ihracatının da Ekim 2023 itibarıyla 99,2 milyar ABD doları ile tarihte rekor bir seviyeye ulaşmasının hizmet ticaretindeki olumlu etkisine dikkat çekti.

Bölgedeki zorluklara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin çatışmalara dahil olmasını etkili bir şekilde önleyerek ekonomik, diplomatik ve ticari kazanımlarını koruduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı, dış müdahalelere rağmen "kazan kazan" anlayışı ile komşu ülkelerle olan ilişkileri güçlendirme gayretinin altını çizdi.
 
Türkiye'nin ekonomik dayanıklılığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Covid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı gibi küresel krizlere ve tedarik zincirindeki aksamalara rağmen Türkiye ekonomisinin yıllık yüzde 3,4 olan dünya ortalamasına kıyasla yüzde 6 gibi etkileyici bir büyüme oranını koruduğuna değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ileriye dönük olarak 2024 yılı için hedeflerini açıklayarak mal ve hizmet ihracatının 375 milyar ABD dolarının üstüne çıkmasını hedefledi. Bu doğrultuda, ihracat teşvikleri için ayrılan bütçenin iki katına çıkarılması ve yeni destek paketlerinin uygulamaya konulması planlarıyla ihracatçılara devlet desteğinin sürdürüleceğinin güvencesi verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ihracatçılar ile yurt dışındaki ithalatçılar arasındaki etkileşimi kolaylaştıran ve Türk ürünlerine erişimi dünya çapında genişletmeyi amaçlayan dijital bir platform olan Türkiye e-İhracat Platformu'nun da açılışını yaptı.
" src=
Recep Tayyip Erdoğan; İhracat; Türkiye