16.05.2016

TYDTA, dünyanın en büyük terminal operatörlerinden birini Türkiye’ye kazandırdı

Körfez Yarımca’da 600 milyon doların üzerinde bir yatırımla yapımı tamamlanan Dubai Port konteyner terminali hizmete girdi. Limanın açılış törenine Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, DP World Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Ahmed Bin Sulayem, DP World Yarımca CEO’su Nichola Silveira, TYDTA Başkanı Arda Ermut, firma yetkilileri ve liman çalışanları katıldı. Kocaeli’de düzenlenen toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise limanın açılışına telekonferansla katıldı.

 

Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren DP World Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Ahmed Bin Sulayem, “Yatırımlarımızı çeşitlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. İnanıyoruz ki zaten gelecek burada yatıyor. Suudi Arabistan Kralı birkaç hafta önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek bir görüşme yaptı. 2030 yılına kadar Suudi Arabistan petrolün dışında alanlarda yatırım projeleri gerçekleştirmeyi planlıyor. Yalnızca Suudi Arabistan’da değil bütün Körfez ülkelerinde bu yatırımları yapmayı planlıyorlar. Türkiye’nin de bundan faydalanması mümkün olacak ve bu mükemmel ilişkimizi birlikte daha da ileriye taşıyacağız” dedi.

 

Başbakan Binali Yıldırım ise şöyle konuştu, “DP World 31 ülkede faaliyet gösteren büyük bir liman işletmecisi. Türkiye’ye duydukları güvenden dolayı firmaya özellikle teşekkür ediyorum. Türkiye’ye son 13 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında 10 kattan fazla artış var. İnsanlar geleceğe yatırım kararını verirken; ülke hukuk devleti mi, istikrar var mı, güçlü siyasi irade var mı? Bunlara bakıp karar veriyor. Türkiye ve bu bölge neden önemli Türkiye dünyanın merkezindedir. Türkiye’den 3 saat uçuşla 56 ülkeye gidiyorsunuz, 1,5 milyarlık nüfusa erişiyorsunuz, 30 trilyon dolarlık bir ekonominin var olduğu bir bölgeye ulaşıyorsunuz. 2008 yılı küresel ekonomik krizden itibaren dünyadaki zenginlik merkezi batıdan doğuya doğru hareket etti. Dolayısıyla bu yolculukta en önemli durak da Türkiye, bu bölge. İşte bu nedenle biz dünyanın en büyük hava limanını yapıyoruz, işte bu nedenle Osmangazi Köprüsü’nü yapıyoruz.”

 

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da telekonferans yöntemiyle bağlanarak DP World Yarımca Konteyner Terminali’nin açılışı gerçekleştirildi.

 

Açılan limanla Dubai Port, Türkiye’nin liman sahası içinde ilk TIR park alanına sahip limanı oldu. 600 milyon doların üzerinde bir yatımla tamamlanan limanda Türkiye’de ilk olan ve Çin’den dev gemilerle getirilen 87 metre yüksekliğinde 4 rıhtım vinci, 1,5 kilometre uzaklıktan kontrol edilerek konteyner yükleme ve boşaltma görevlerini yerine getiriyor.

Binali Yıldırım Açıklama Görseli